Beza darah spot dengan bleading.

Klau bleading bpe hari ia akn stop. Kandungan kali ni sy keluar drh. Baru 6 weeks. Doc kata it's OK klau tk mengancam baby. Tp sy risau plak.

4 Balas

kalau bleeding dia keluar mcm darah period mcm tu, banyak.. kalau spotting dia tompok darah atau coklat.. untuk persoalan berapa hari akan stop tu depends. mcm saya dari awal kehamilan sampailah 12w spotting.. sebenarnya keluar spotting dgn bleeding dia boleh jadi normal dgn tidak normal. saya kandungan pertama gugur angakara spotting dan akhirnya bleeding. kandungan kedua saya pun spotting jugak tapi disebabkan trauma dulu keguguran.. saya consume dusphaton dan jaga betul² kandungan saya. alhamdulillah dh bersalin anak masuk 4 bulan.. nasihat saya untuk yg mengalami spotting ni.. please keep monitor darah tu.. makan ubat kuat rahim.. kalau ada cucuk pergi cucuk.. selalu scan untuk pantau hearbeat dan janin.. elakkan bersama selagi ada bleeding ataupun first trimester. makan makanan berkhasiat. elak makanan yg memudaratkan kandungan. bedrest betul².. kurangkan pergerakan..

Dr bagitau its okay tu and at the same time ada bagi apa2 ubat kuatkan rahim tak? 6weeks fasa yang sangat2 risiko. Sebab week 5-6 baru boleh nampak kantung. Week 8-9 baru akan ada janin and boleh dengar heartbeat. Time tu baru boleh tau sama ada kandungan jadi atau tak. Kalau kandungan tak jadi, akan bleeding and keluar macam period

1y ago

Perlu dear. Cepat pergi tau. Apa2 bleeding masa pregnancy ni, tak kisah la berapa minggu/ bulan pun kena cepat pergi tauu. Risiko ancaman keguguran. Take care ya semoga baik2 je utk you and baby ❤️

mg smuanya baik2 shj dan dpmudah segalanya amiin

semoga lancar