Nak Tanya

Assalamualaikum.. Saya nak tanya sapa yg ada pengalaman kena buat BSP.... Kita kena start puasa mlm sblm nak pegi klinik esk tu kan? Nurse cakap kena cucuk 4 x kat jari kan? So mmg spjg hari kena puasa smpai dah setel cucuk 4x tu ke mcm mne??? Mohon pencerahan semua.. Sebab esk sy kena pegi klinik untuk buat BSP...

19 Balas

lain tmpt lain sikit caranya. dulu masa kat s.alm kena puasa 2jam sblm amik darah.. pregnant yg skrg (kk johor) blh sama ada nak puasa 1 jam or 2 jam sblm amik darah.. cuma yg first pagi tu je sama.. kena puasa start pukul 10 mlm.. tp mmg tak blh minum apa2 even air masak lps pukul 10 tu. utk lbh pencerahan puan blh tny nurse dkt kk tmpt puan check up..

Waalaikumsalam. Puasa start pkul 10 mlm smpi waktu ambk bsp pertama pkul 7.30 pagi. Lpastu boleh sarapan. 2 jam makan 2 jam puasa. Makan pon berpada2. Sebab takut nnti gula naik. Saya sertakan skali result BSP yg ditetapkan setiap kli buat BSP. Waktu buat BSP: 1. 7.30am 2. 11.30am 3. 5.30pm 4. 8.30pm

5y ago

Sama2

Pukul 10mlm puasa, 8pagi buat bsp lps tu boleh mkn kul 10pagi puasa sampai pukul 12pm, them 12pm dtg balik buat bsp lps tu boleh mkn sampai pukul 2pm puasa sampai 4pm, 4pm datang balik buat bsp lps tu boleh dah mkn sampai pukul 6pm stop mkn 2jam, 8mlm pergi balik buat bsp...

Mlm sy puasa awal jam 10 utk check bsp pagi esok. Lpas check jam 8 sarapan mcm biasa tapi air masak jgn lupa n berenti mkn awal.Minum manis bole jgak tapi separuh dari gelas kecik lpas tu cover dgn air masak. Kalau jam 12.30 check bsp sy stop mkn jam 10.

Malam tu kena puasa dlam pkl 10 mlam dah boleh start tak makan sampai esok pagi.. Breakfast pun jgn makan apa-apa bofre cucuk tu.. then baru boleh makan tu pun makn ringan je.. 2jam bfore next check bsp stop makan dah and ulang untuk kali ke 3 and 4

Haah betul kena cek darah 4x sehari.. 10 mlm sebelum esoknya kena puasa sampai pkl 8.00 atau 8.30 pg then ambik darah lepas tu boleh makan.. 2 jam setrusnya bfore kali ke dua kena puasa lagi n repeat sampai cucuk bsp yg ke 4

Puasa dari pukul 10 malam hingga esoknya jam 8 pagi. • 8am- ambil darah • Sarapan • 10am-ambil darah lagi • Makan tengahari • 2pm- ambil darah • Minum petang/dinner • 8pm-ambil darah

Pkul 10 mlm dah stop makan. Nak minum boleh la. Minum pon air kosong je. Esok pkul 8 pagi jgn mkn apa2 pegi klinik cucuk bsp. Lps tu baru boleh makan. 2 jam sebelom next cek bsp kena stop makan dah

Sebelum check bsp, biasanya sy cut down atau puasa ambil brg manis sekurang2nya 3 hari seblum check, then rajin minum air masak, sekurang2nya 2 L sehari..

2 jam sebelum buat bsp jgn mkn da...and bnyk minum air kosong and bnyk buang air kecik untuk die kurgkn bacaan bsp tu...mkn nasi boleh tp jgn bnyk...