Bunting Pelamin

Assalamualaikum. Saya nak tanya pendapat mommies. Saya baru je nikah 3/8/2019. Selepas 2 minggu pernikahan saya, saya tiba-tiba mual, pening kepala dan sakit belakang. Saya beranikan diri buat uji dan sekarang saya tengah mengandung dan belum buat pemeriksaan di klinik. Saya tak nak nanti org fikir saya mengandungkan anak luar nikah sebab terlalu cepat Allah beri rezeki yang tak di sangka. Ada sesetengah orang beranggapan nie "bunting pelamin". Ada jugak artikel yang saya baca orang boleh salah anggap yang kita nie mengandung dulu baru nikah. Saya pun berfikir nak buat pemeriksaan awal ke tak? Sekarang nie kandungan saya dah 5 minggu. Wajar tak saya buat pemeriksaan bila usia kandungan 2 bulan?

Bunting Pelamin
194 Balas

Hurm...sy pn dlu bunting pelamin sis.. 9/9/18 sy nikah..lepas tu peknen...la ni dh due dh...ms g kk pn inai d jari lum ilang lg..smpai doc pn kata..bunting pelamin ea..tahniah..segan2 je rs n malu bile doc ckp cmtu.. Emm..klu kita xde buat pape sblm nikah..in shaa Allah org xkn pk buruk pape ttg kita..... Unless due date xsm mcm d kira or peknen dlu b4 nikah..ye yg tu sis prlu wory .. mcm sy lg la..blah sy nye knduri bln 9 bln 12 sebelah husben..time.tu muke dh nmpk chubby peknen...time tu bau mknn pn mual...but still buat juge knduri smbut menantu... Tp ok je..mil ngn mak sndri lg suke nk dpt cucu baru ada la... Adeihh...jgn pk negetif la sis... Klu kita kne cara mmg btl cara kita xde buat bkn2 sblm nikah....in shaa Allah xde yg argue... Mg Allah pmudahkn segala urusan sis..aamiin

Tahniah sis..alhamdulillah. cepat rezeki sis datang..jaga leklok diri n kndungan. Jangan makan manis2 sgt nti kena gdm mcm sy. Hehehe. Tpi sis, kakak sy yg da 2 bln nikah n peknan 4 week pun ade jiran mulut puaka kata kakak sy mcm2. N kakak bersalin awal sbb ank sia pra matang. Blh plk jiran hitung tarikh dn bulan kakak sy mengdung n dia canang 1 kawa tmpt tinggal mak abh sy dgn fitnah. Smpai skrg kami xmaafkn dia. Bio Allah je membalas sgala perbuatan dia ank banak yg mulut longkang. Pepon sis jgn hiraukan kata org sbb xkan kemana. Memang kiraan mengdung di ambil pada hari 1st period terakhir, n masa sis bersama suami plk sis tgh subur. Rezeki tu sis. Moga tempoh kehamilan sis berjalan dgn lancar. Dan dpermudahkn segalanya. Aaminn

Saya pun bunting pelamin...macam terkezuttt laa mula2...sakitt perut tak berhenti lepas kawen tuee...tetiba cek dah double line...pelik la jugak kawen belum sampai sebulan...lepastue suami ajak buat checkup di swasta...terkezuttt nyaa bila doc bagi tahu ‘taniah puan hamil 6minggu’...lepastue saya dengan suami macam blur...doc tanya lagi bila nikah...lepastue ujung2 doc cina tue bagitahu ‘ouh nie orang melayu dulu panggil bunting pelamin jadi normal laa usia kandungan (6week) lebih tua dari usia perkahwinan (4week)’....alhamdulilah sekarang dah masuk 36week tanpa suami disisi (suami dalam kem latihan polis)...terima kasih yaa allah atas rezeki mu 👮🏻‍♂️👼🏻🤰🏼🙏🏻 #justsharing

biasa nya sebelom kita period tu kita dh kira subur klo ikut kan org yg period dya teratur setiap bulan... sebb sy pernah dengar walpon kita lpas period baru barsama dn lpas tu pregg xmustahil sebelom kita bersama tu dh ada.. sbb pregg ni dya xkira bl kita bersama, tp bl kita last period yg pertama bukan last day period ye... ada org bunting pelamin.. baru kawin sebulan tp dlm perut dh ada 6-7 minggu sbb dya dh subur... doktor pon ada ckp.. cuba tengok dn dengar apa kata doktor pakar kat youtube semua ada.. dari minggu pertama sampai minggu kelahiran dn hal kesuburan dn bunting awal mcm ni..

Waalaikumusalam sy pun bunting pelamin.. masa kwen 9/2 tu sy bru abis period. 7/11 sy dah bersalin anak 1st. Tak perlu risau dengan tanggapan org. Dah Allah bagi rezeki lekat awal knp nk takut org anggp kte buat bukan2 kan. Xde apa la. Yang penting jga kesihtan. Kandungan masih fragile tu, sy dlu alahan teruk sgt smp dua kli warderd masuk air. Tp satu je nasihat sy, awl2 kehamilan ni awk xperlu lahi nk bagitaw soe2 tentanh kdungan awl. Nanti dh masuk 3 atau 4 bln baru bgtaw bkn apa.. kte nk makesure kandungan dh kuat baru la best sket nk war2 kan. Awl2 ni mcm2 blh jadi kan. So take care 😄

Tahniahh sis, sy pun bunting pelamin.. Nikah masa raya haritu, sebulan lps nikah cek2 positif dan kandungan dah 6 minggu msa tu, mmg ada la juga yg ckp 'aik, bru je kawin tp kandungan sbulan lebih dah' jdi kita explain secara saintifik cara pgiraan kandungan ni dan ckp rezeki Allah bagi awal.. Nasihat sy, xpyh peduli sgt cakap org ni, kita dpt rezeki awal org ckp, rezeki lambat pun org ckp dan mungkin mmg ada org yg xtau term 'bunting pelamin ni'.. So, xpyh kusutkan kepala fikir ckp2 org, yg penting jaga kesihatan dan brsyukur selalu😘💞

Hi sis.. Tahniah.. Btw date kawin kite sama 3/5.. Then FYI saya pun bunting pelamin last period saya 14/4.. Now usia kandungn 11 week already.. Cuma last tue saya pgi bkak buku pink..dok scan bru 10 week... So next appointment nak kne scan balik..utk conformation.. Tahap kerisauan sis tu sama lah dgn saya.. But don't worry dear.. Allah maha mengetahui..pedulikan apa yg org skeliling cakp.. The reason why.. Coz they don't have knowledge about this.. Don't stress² cian baby.. Okey mummy..😘😘

5y ago

huhu lega rasa hati. tq tq..yelah mulut orang takesah sgt, kita percaya ni rezeki dri Allah...

Sy pun bunting pelamin dulu, last period 17/6 & 2july sy balik khwin,. Hujung july tu dh rsa loya2.. Period sy mmg regular tiap bulan dn mmg catat d clender last menses sy.. Alhamdulillah, bby skrg sdh stahun lbih.. Xpa jgn risau pandai nurse clinic tu kira.. Sy pun nurse d klinik juga.. So tu mmg perkara normal.. Kira mmg based on day 1st last menses kita.. Scan mmg mcm tu sbb based on saiz kantung & bby.. Jgn risau.. Pegi kk buka buku sblm 12weeks k mommy😊

Alhamdulillah tahniah sis, bersyukur lah, jaga kandungan elok² ,mcm sy teringin nak bunting pelamin, tapi lepas 4bulan kawin baru sy mengandung tu pon lepas sy ikhtiar, memandangkan peranakan sy sgt rendah, terasa bila org mengata, yelah sy kawin serentak dgn adik husband n sepupu dia, depa dua² ngandung dlu even yg nikah dlu sy, alhamdulillah Allah makbulkan doa sy, dapat sy rezeki after 4bulan menanti, biarkan mulut org sis, jgn di layan nanti merana,

Waalaikumsalam sis. Sy dulu macam sis. Last period sy 8/12/2016. Sy nikah 31/12/2016. Alhamdulillah Allah beri rezeki awal. Atas nasihat kawan sy senyapkan dulu yg sy mengandung sampailah kandungan dah masuk trimester kedua. Kandungan masuk usia 3 bulan baru sy buka buku pink KK. Sebelum buka buku pink tu sy ade scan dua kali kat swasta nak makesure yg kandungan bukan luar rahim and baby dah ade heartbeat belum.

5y ago

Sekarang nie sis, saya senyap dulu. Tak nak jugak org fikir yg bukan2. Saya nak buat check up d klinik swasta je dulu. Nak tgk keadaan dia dlm tue, baru saya refer ke klinik gov.