Bunting Pelamin

Assalamualaikum. Saya nak tanya pendapat mommies. Saya baru je nikah 3/8/2019. Selepas 2 minggu pernikahan saya, saya tiba-tiba mual, pening kepala dan sakit belakang. Saya beranikan diri buat uji dan sekarang saya tengah mengandung dan belum buat pemeriksaan di klinik. Saya tak nak nanti org fikir saya mengandungkan anak luar nikah sebab terlalu cepat Allah beri rezeki yang tak di sangka. Ada sesetengah orang beranggapan nie "bunting pelamin". Ada jugak artikel yang saya baca orang boleh salah anggap yang kita nie mengandung dulu baru nikah. Saya pun berfikir nak buat pemeriksaan awal ke tak? Sekarang nie kandungan saya dah 5 minggu. Wajar tak saya buat pemeriksaan bila usia kandungan 2 bulan?

Bunting Pelamin
194 Balas

Alhamdulillah,,jujur mmg akan ade org piki yg kite hamil luar nikah,,sbb sy dh terkena,,dulu sy nikah bln 6/2013,sanding bln 9 sbb bln 7 puasa,bln 8 raya.sy bunting pelamin,tp mse sanding tu perut xnmpk lg sbb baru 8week..sy blik rmh suami mcm2 dgr gosip dri jiran knan kiri yg ckp sy hamil luar nikah,,sy biarkn je,msuk knan kluar kiri,tp ade jugak la maki sikit mulut2 puaka mcm tu,,kne ajar biar xsllu buruk sangka

Sy nikah 14/4, 15/4 sy period, sy tau pregnant 13/5 bersamaan 4weeks, klu ikut sy bru je sebulan nikah n free smggu sbb period, tp dh d kira 4mggu bermula hari 1st period. Riso gak org pk bukan2. Tp family n husband sy memahami, ni lah d katakan bunting pelamin, biar lah org nk kata sbb kita dh nikah sah. Skrg sy dh 25mggu. Due bln1 nnt ngam2 sy dh kawin 9bln 8hari...klu kuar ikut date jangkaan la...hehehe

Sy pun bunting pelamin hehe,,mertua sya ckp Allah pilih kita sb bukn semua org dpt bunting pelamin,,ad pasangan yg berkawin lama bertahun susah nk dpt baby...so makna nya Allah pilih kita and dia bgi kita rezeki awl 😊 semua tu ada hikmah nya...sis jg dgr ckp org lain abaikn jer...😊oyeah,,btw kandungan awk tak kira last bersama dg husband tau,,ni kira last period 😊

Sis prgi jer kat klinik register buku pink scepat mgkin lepas tau pregnant, jgn tangguh2.. Yg pnting kesihatan sis n baby tjaga dari awal.. Jgn risau sgt la pndangan org lain, kdg2 org tak fhm yg usia kandungan dkira dari last dtg period bknnya dkira dri waktu bsetubuh.. Sy pun mcm sis juga bunting pelamin, nikah baru nak sebulan tapi disahkan 5 weeks pregnant masa tu😊

Wsalam.. Sya pun dlu bunting pelamin.. nikah 5.12.15 & sanding 25.12.15 sbb sya bwalikan wali hakim.. tu la nikah awal.. lepas brapa bulan perut suda besar, ada kawan p ckap sya mngndungkn anak luar nikah.. aduhai.. tarikh kawin org dya xtau, sdap2 jak mulut ckap bgitu.. abaikan jak la sis..yg pnting Qta tau status Qta & baby tu sndiri.. smoga sis & baby sihat slalu

Wsalam... Xda mslh dik.. lagipun kan dah sah... Sis pun sma. Bunting pelamin anak sulung... Skrg anak no 2 sis ni dgn suami skrg pun cmtu... Rezeki Allah nak beri dkt hmba2nya... Jd jga diri jga kandungan baik2.. pergi buat xpa buku... Skrg2nya kita bleh tahu perkembangn bayi kita..😊😊😊 apapun welcome to mummies world😘😘😘

Sama mcm saya sis, kandungan 4minggu tapi baru kawin 2minggu.. Semua yg terjadi atas kehendak yg esa, siapa kita untuk pertikai rezeki allah. Dokter akan detect Usia kandungan mengikut kita punye last period bukan last "bersama bila" jgn risau sis semuanya akan baik² saja. Org yg bercakap mcm tu org yg x dr ilmu dlm hal² mcm ni 😅

Jgn risau sis. X elok banyak fikir yg negatif. Sian baby Sis kena yakin pada diri k. Jgn fikir yg bukan2. Tapi kalau ada persoalan2 dari mereka tu, sis boleh mntak penjelasan dari doktor tentang kiraan usia kehamilan. Tak silap sy, dia kira dari 1st day period yg last So, jgn risau k. Think positive. Bersyukur sis dapat rezeki awal 😊

Tahniah mommy! Sop klinik kena register baby at least 8 minggu pertama. Kalau tahu awal. Utk elakkan late booked! Tak apa bunting pelamin tu adat ja. Yg penting baby n ibu selamat. Kalau periksa dari awal adalah lebih baik. Saya pon bunting pelamin juga 😂 Tapi dpat tahu pregnant 13minggu dah baby. So dapat la cop dekat buku pink LATE BOOKED.

5y ago

Hehehehe, dpt cop jugak ehh. Kalau saya late nie, mmg kena cop jugak laaa. Tp saya nak check up di klinik swasta dulu br refer ke klinik gov. Kena jugak cop late nnti 😂

tahniah sis..sy dulu pon bunting pelamin..hari sy kawen sy baru je 2 hari habis period..2 minggu lps tu mmg mual,sakit bdn,mls mengantuk nk tdo je..ckup bln period delay sy g buat test urin kt klinik ms 5minggu..sy sje je tnye doktor sy kawen baru 4minggu knpe kandungan dh 5w..doktor bls balik kate awk bunting pelamin..😁