Pernah gugur

Assalamualaikum, saya baru hamil 7 minggu 2 hari utk kali kedua, saya nak tanya ibu² yang berpengalaman di sini...saya pernah mengalami keguguran waktu hamil kali pertama..jadi sekarang ni masih terlalu awal utk saya ke KK atau saya kena pergi buka buku sbb saya risau akan terjadi lagi..

Pernah gugur
27 Balas

Wsalam. Sy prnh mcm awk. Kdgn 1st gugur. Pastu msuk kndungan kdua sy alahan teruk sgt2 tp xnk msuk hosp. Nk rehat kt umh. Mtk asid folic n scan 2mgu sekali. Prsaan trauma cmpur xnk berharap tu yg buat rs xnk buka buku awal. Yg tu kalau pglmn sy. Lps doktr private sahkan dlm 10-12mgu tu kndungan kuat ,xde threaten abortion mcm yg lepas, stay mkn folic acid n vitamin prgnt tu, lega sikit dri alahan bru sy buka buku dlm 12mggu. Sy mmg xbuat kerja berat lgsg,biar org nk ckp apa,sbb kita dh tgg apa yg blaku. So pk kn ank je. Sis blh je buka buku awal tp pastikan jgn buat kerja berat,mkn vit n elakkan bersama suami lg awl2 ni❤️

Sy trus pergi kk and buka buku..lepas tuh doktor ambil kisah sikit pasal abortion kerap ni takut ad mslah..rupanya dpt detect sy ad gdm time pregnant so alhamdulillah now dah 31w..make sure positive je sis jgn pikir psal y lepas..mcm sy asyim fkir je husband mrah dia kata sbb dok fkir tuh y terjadi buat biasa doa bnyak2 inshaAllah kandunga selamat..

saya pun pernah keguguran masa yang pertama. kali kedua saya lebih berhati2 dan jangan sesekali buat kerja berat atau stress sampai kandungan stabil. sy pergi klinik gynae setiap 2 minggu untuk pastikan kandungan okay dan masa 12 minggu bru sya pergi klinik kk. Ikut mana2 awak selesa. yang pasti awak tahu keadaan awak.

Same situation . Sy gugur masa kandungan pertama. So utk kandungan kedua sy lebih berhati2. Dpt tahu jek pregnant terus pegi scan . Sbb takot jadi mcm kandungan pertama . Lepas konfirm nampak heartbeat trus pergi bukak buku .

Saya perna keguguran 5 weeks. Then 3 bulan lepas tu saya ngndung lagi. Tapi sebelum ngndung tu doktor dah bgtau kalau ngndung lagi nanti jumpa dia, dia bagi duphaston. Kuatkan kandungan. Alhamdulillah sekarang dah masuk 25weeks

4y ago

Aamiin. InsyaAllah

Wsslm sis klau 7 minggu dh bole buka buku dh..perlu buka buku dh ni sb prnh trjdi keguguran.biasa 4 minggu nurse dh suh buka buku bg yg mslah...mcm sy 8 mingu 5hri dh hri ni ..ank ke 4 ..buka buku msa 4minggu

4y ago

Sis penah ggur gak ke?? 4mnggu dh leh wt buku eh. Klo sehari delay period then naik double line dh leh tk jmpe dktor and bukak buku ye sis? Sbb sy pnh 3kli ggur

pergi KK awal atau lambat takkan tukar ultimate resultnya..tapi kerana pernah ada keguguran, baik pergi awal utk check supaya langkah2 pencegahan awal boleh dibuat

Sy rse puan try g klinik gtaw awl.. Sbb puan ad pngalamn gugur.. Mybe puan kne wat buku awl, doc akn pantau kandungn sis.... N doc akn bg ubt utk kuatkn rahim.....

Klau ada sejarah gugur seelok nya buka buku awal, sbb Sya pun gugur dan Sya buka buku masa kandungan 7w alhamdulillah kk ok je cuma kne ckp pernh ada sejarah gugur

klau sye tahu hamil terus pergi kk untuk buka buku.. dan tanyakan ape yg perlu sye lakukan untuk kandungan kali ke2 ni.. bukan ape.. untuk lebih berjaga jaga 😊 ..