1st pregnancy- 5 weeks, bila perlu scan & buka buku pink

Assalamualaikum, saya ada few questions tentang pregnancy. Ni baru 1st pregnancy - dh 5 weeks. Kurang arif sikit, mohon tunjuk ajar semua 😊 1. Minggu ke berapa saya perlu pergi scan? 2. Bila perlu buka buku pink? 3. Soalan sensitive sikit tapi boleh ke kita bersama dengan suami bila pregnant? Thank you

6 Balas

waalaikumsalam..tahniah awak.. 1. boleh scan bila dh 6w utk confirm kantung dlm rahim..utk heartbeat baby boleh scan start 8w + 2. utk buku pink boleh call kk terdekat kawasan awak..tanya perlu buat appointment atau boleh walk in je.macam kk area saya kene appointment..masa 9w baru dpt tarikh buka buku.. 3. yg ni bergantung..awal pregnant better elak dulu..sebab awal pregnant baby masih fragile..nnti boleh tanya dgn doc masa buka buku.

nanti bila dh 8w boleh pg klinik swasta utk scan. dh dpt gmbr scan yg nmpk bby + heartbeat, bru buat appoinment utk buku pink which is antara 8w to 12w. bwk ic husband n wife, sijil n kad nikah, gmbr scan, tarikh vaksin. 1st trim kalau boleh elakkan bersama terlalu ganas. sbb kandungan still fragile lagi. boleh sebab kan bleeding n jadi ancaman keguguran.

1 - 6w keatas utk tgk kedudukan kantung, 9w utk tgk janin & heartbeat. 2 - klu masa scan dh nmpk janin & heartbeat, boleh pergi buka buku. Nnt nurse kk akn minta gmbr scan tsebut 3 - boleh, tp tak digalakkan time awl trimester, sbb janin masih fragile. Nk dkt2 bsalin digalakkan bsama utk cptkn bukaan.

boleh je pergi kk terdekat dapatkan appoinment sahaja dulu untuk buka buku. Sebab mana2 kk biasanya masih ada lagi yang by appoinment tertangguh. So yang baru ni pun kena dapatkan date juga

1:8 minggu keatas sblum 12 minggu 2:7minggu boleh pergi scan 3:sekarang ni elak kan dulu bersama suami

tpt sy sblm 12w kena buka buku pink..