Camna Nak Bagi Baby Tidur Dengan Nyenyak

Assalamualaikum & Salam sejahtera.. Nak Tanya dekat mommies yg ada anak usia 2 bulan, camna mommies buat utk bg baby Tidur dgn nyenyak? Ada yg bg Tidur ptg x & mlm plak anak mommies Tidur jam brapa?

9 Balas

Waalaikumussalam wbt... Cuma nak kongsi... Anak saya lelaki, bangun 6pagi... Main2 jap dengan ayah dia sebelum ke kerja... Jam 8 mandi, susu, tidur... Jam 10 bangun.... Main2... Jam 12 mandi, susu, tidur... Jam 2/3 ptg bangun... Main2... Jam 5.30/6 ptg mandi, susu, tidur... Sebelum maghrib mesti dia akan jaga... Jam 9/9.30mlm masuk bilik, tukar pampers, tutup lampu, susu, tidur... 2jam sekali jaga nyusu... Itulah rutin anak saya hari2.... 2jam tidur 2jam berjaga... Anak saya direct bf jaa... Kadang ada jugak tidur sampai 3jam... Tapi berjaga memang kena 2jam jaa... Lebih 2jam dia akan meragam... So bila anak bangun saya akan tengok jam... Dari dalam pantang sampai la sekarang dah 7bulan... Alhamdulillah... Mungkin awal2 ja anak sis macam tu... Mana tau nanti dia akan okey... Saya akan pasang zikir/surah2 time dia tidur siang/malam... Kadang ada jugak meragam... Saya dukung, peluk, tepuk2 sambil zikir2... Pastu bagi tidur meniarap... Mungkin perut kembung ka apa taktau kan... Insya Allah... Lain2 anak lain ragam... Jangan cepat mengeluh... Semua ni pengalaman... Nanti dah besar dah taknak tepuk2, dodoi2... Akan rindu semua tu... Macam anak pertama saya umur 3tahun semua dah buat sendiri... Kadang rindu masa dia baby dulu😅.... Harap urusan sis dipermudahkan Allah SWT...

4y ago

Sama2... Setiap anak lain ragamnya kan... Kadang terfikir macamana mak saya besarkan kami sekeluarga 11 orang😅

Baby sy pun 2bulan jugak. Sy dah train dia tido ikut time. Selalu pagi pukul 9pg dia akan bangun. 9.30 mandi. Main2 sekejap, Lepas susu akan tdo semula. Dlm 12tgari bangun, biarkan dia main2. Dlm 2.30ptg lbh kurg bg susu n tdo kan balik. Dlm kul 5 ptg bgun kan utk mandi. Biarkan dia main2 jugak. Lps tu bru susu n tdokan. Part ni penting, dia kena tdo smpi paling lewat pukul 8mlm. Jgn lbh 8mlm supaya dlm kul 10.30 ke 11 mlm dia boleh tdo 😂 Jadi bila dia bangun kul 8mlm, gap masa sampai kul 10.30 tu main2 je dgn dia, layan kan dia biar letih hehe. Baby ni kena tdo kerap tp sekejap. Dia xleh jaga lama2, bila letih sgt nt dia meragam n menangis. Alhamdulilah itu rutin setakat ni, mlm sampai ke pagi lah mmg tdo. Jaga pun nk susu je hehe.

4y ago

Tu la sy tgh cuba nk sesuaikn diri dgn ragam dia.. Dok perhatikn gk perubahan dia.. Tq for tips

usually umur ni memang baby takkan tidur nyenyak .baby saya dulu masuk 7-8 bulan baru tidur nyenyak the whole night sebab dia dah makan plus menyusu .umur 2 bulan ni kan dia masih menyusu tiap dua jam so memang agak susahla nak nyenyak tu 😅 from experience saya la .bagi dia letih cemana pun ,kadang makin buat dia cranky nak tidur .kadang selang sejam dia bangun .perut tak selesa la ,terlalu sejukla ,panas sangatla and banyak lagi la punca haha

Baby saya pkl 8 pg bangun pastu saya mandikan dalam pkl 10pg tido balik. Pastu dlm pkl 12 minta susu mata pejam pastu dh menyusu saya masukkan buai tido balik. Pkl 2ptg bangun susu pastu tidokan. Anak saya byk tido siang itu sbb mlm susah nk tido. Kadang dr pkl 10mlm smpai 2pg ngamuk menangis nk dukung tapi xnk tido. Jenuh dh alihkan waktu tido dia tapi x jalan. Waktu siang kalu x bg dia tido, dia akan mengamuk

4y ago

saya baby boy. yew memang kuat minum. dh habes susu. nak lagi. harap anak sya tak lama sgt la brjaga malam. harap dapat tukar time tidur dya cepat2.

Pg kul 6 atau 7 anak bgun susu... Main2... Kul 8pg tdo balik... Kul 11am bgun main mkn pas tu 12pm lebih tdo balik... Kul 2.30pm bgun main2... Klau die ngntuk lg sy tdo kn lh dlm kul 3.30 ke...klau x kdg2 die x tdo pun smpai mlm... Klau mlm kul 8 ke 8.30 sy bawak tdo dh... Kul 9 lebih bgun lg golek2 susu2 pas tu tdo balik

4y ago

Anak saya pun mcm ni sis

anak sy tido 12mlm bangun 12tghri..lepas mandi tido lg pukul1 camtu sampai pkul2..bangun main kejap susu pastu tido lg pkul430-530..mandi susu main lg mgrib tido lg 730-830 atau 9..lepas tu sambung main smpai pkul12 baru tido.. tapi anak kawan2 semua lepas magrib paling lewat pkul9 dh tido huhu

4y ago

Erm sama stail kita. Sebelum guna buaian saya pun dukung dakap baby pastu swing badan sendiri sampai dh sakit2x pinggang itu yg beli buai tu. Seronok bila dgr cerita ada baby yg waktu mlmnya elok tido siang jaga xde perangai mengamuk

Bby tetap kena bg tido ptg sbb bby perlukan brapa jam tah tdo dlm sehari(xigt)..... Mungkin dia nk bbdung ke...atau nk ibu skali tdo

4y ago

Tq awak utk cadangan..

Sediakan tempat tidur yang selesa. Pastikan pampers tak penuh. Baju tak panas. Susukan anak secukupnya. Boleh pasang soothing sound.

4y ago

OK awak tq utk cadangan...sy akan cuba

ank sy dr dlm pntang smp 6m ,suka d'bedung klau nk lena ,sis kna try n error

4y ago

b'sbar ya ,ank nk mnja2 la tu 😂