keputihan

Assalamualaikum.. nk tye spe penah alami keputihan then doc bg ubat vaginal insert cm dlm gambar..boleh shre x pengalaman korang.. seram plak nk pkai ubat ni..

keputihan
58 Balas

Wasalam. Sy dah guna. Aah derang suruh guna jari je klau pregnant. Xpyh guna alat tu utk masukkan. Dia rasa mcm ada bnde at dlm vagina kita😅 Pkai sblm tdo. Lps pkai trus tdo. Nanti keputihan tu akn keluar skali dgn ubt tu yg dah cair. Mcm sy esk nya tu byk sngt keluar. Tp lps pada tu xde dah kputihan. N lama2 tu ada sikit2 tp ok je xmcm sblm tu. Kira normal dah. Tp make sure awk masukkan sedalam mungkin. Sbb klau keluar pil sbijik2 n xcair. Tu mksdnya xmnjadi la tu. Nanti kne p klinik inform derang n amik ubt lain. Kne masuk lagi skali

5y ago

Tq sis..

Waalaikumussalam. Saya baru je guna minggu lepas, alhamdulillah dah tak ada keputihan lagi lepastu. Sebelum ni saya memang banyak sangat keputihan, sampai saya fed up nak pakai seluar dalam, sekarang dah okay sangat2 lepas guna ubat ni. Awak ikut cara penggunaan dia, takde langsung rasa sakit pun. Awak masuk kan dalam lubang vagina sebelum tidur, dalam 2-3 hari akan keluar keputihan yang tebal2 lepastu dah tak ada. Jangan seram, guna je. Untuk elakkan lahir pramatang and jangkitan kulat je tu, jangan risau k

3y ago

Hi saya nak tanya, walaupon post ni dah lama. Memang akan keluar berketul ketul ya?

paki cepat2 jgn takut2 sbb kepthan bnyk resko nya... sy pon paki msk pki jari ... xbersme g suami lepas tu dmi jge rahim n bby.. pglman ank pertme sbb kn keputhan ank wad 7 hri sbb dmum panas 40c + mata sakit sbb keptihan ... jdi sis kne pki bnde ni msk pki jari je.. xpe dia antibiotics utk rahim.. bnyk resko kepthn ni..

Just masuk pakai jari before tidur. Make sure inform suami awal2 off duty malam masa masukkan ubat tu 😅 kalau pregnant dorg takkan bagi alat utk masukkan ke vagina, kita sendiri perlu masukkan pakai jari. Cukup sekadar ubat tu masuk sepenuhnya tak kedalam sangat pun takpe & pakai panty liner. Good luck!

4y ago

Eh yeke...sy masukkan pakai alat tu je😅

Sy 28week bru guna.. Kputihn byk sgt.. Buat pap smear dlu.. Pastu bru doc bg ubat ni. Mlm cuba jolok dlm2.. Esk nya byk gila kluar smpai hijau2.. Pastu xde dh..kering nice je vagina. Tp org ckp tahan dlm 2 mnggu je pastu ada balik.. X thu la cmne.. Tgk jela. Skrg kurgkn mkn mnis n mnum air masak je byk2

Tak sakit langsung sis, elok pakai. Sebab kalau infection pada vagina banyak sangat bahaya sebenarnya. Boleh jadi infection yang melarat sampai effect baby.. Air ketuban kurang, keguguran, kelahiran pramatang, ketuban pecah awal, etc.. Sebab infection dari vagina boleh melarat ke rahim..

Pernah guna masa 11w.. ada sterile stick utk insert ubat tu.. ngilu sikit masa nk masukkan sbb kena masukkan sedalam yg mungkin..lepas insert, 3-5 hari x boleh bersama suami.. ubat tu akan cair & keluar sikit² mcm kapur..pastikan sentiasa pakai pantiliner nnt..

5y ago

Tq sis..

pernah pkai . sy masukkn guna jari. . .masukkan sedalam jari telunjuk . agak3 dah sampai hujung jari telunjuk tu dah masok dalam dah ok lah .then terus baring. . . jngan bangun . .bila pakai ni tak rasa sakit pun . .tpi after a week . keputihan macam ada balik😅

Waalaikumusalam..sy baru masukkn ubt tu smlm..setelah seminggu tangguh sb tkut 😅 tpi alhamdulillah lega..sb klau sblm nie x pkai panty, bru pkai sluar dlm dh kluar kputihan..n sjak mndi blik kerja tdi smpi skrg, x de trun kputihan..cuma pg tdi kt office je skit..

4y ago

keputihan yg macam mana tu sis??

Saya ada pengalaman pakai ubat ni, saya kena infection dekat bahagian tu. Ubat ni kena pakai betul-betul, lepas tu tak boleh meneran sangat. Silap saya, lepas pakai ubat ni, rasa nak terberak. Then, masa berak tu terkeluar ubat ni. Hahaha