Boleh tak?

Assalamualaikum.. Nak tnya kalau baby dlam kandungan dah 5bulan lebih, sy plan nk nikah di pjbat agma secepat mgkin, tapi belum khusus, boleh tk nikah dulu guna wali hakim di pjbt agma? Dua dua family belum tau.

13 Balas

First thing u have to do is bgthu je parent, both side.. ok, then g krsus kawen.. then u bole nikah dah.. cpt brtindak.. kesian bby.. time nih jgn pk takot ke pe, just pk ank u n mse dpan dia.. biar org bckp, marah tuh skjap je.. biasalah bila dah jd ginih, parents msti melenting.. u jgn stress.. do step by step.. mmg kne wali nikahkan.. nk xnk u kne bgthu parent from both side.. biar benda nih settle cpt.. u pun dah bole focus on pregnancy n cmne nk brsalin nnti.. bnyk lg yg u kne blaja, so settle the important thing first.. benda dah jd ttap trjadi, msa xbole undur rite.. now just be positive n think how u n ur partner gonna solve this things.. klau dia nk tggjwb dah ok, tuh lg bgusss.. tell the truth to ur parents rite now.. sis doakan urusan u all dipermudahkan.. believe me, msa yg sukar pasti akn berlalu.. decided n solve it quickly.. take care, don't stress urself ok.. jge bby, xoxo 😘😘

5y ago

Kannn.. mmg kne trus terang.. ape jd lpas tuh nnti bru pk.. hehe skrg bgthu dlu kt parent.. penting dorg utk thu.. jgn blkgkan dorg, dah jd cmnih tadah je klau kne bebel.. huhu

cubalah terus pergi ke pejabat agama.. in sya Allah akan ada jalan utk awk.. jika awk betul2 myesal n insaf.. n tahniah sbb awk x gugurkan kndgan... nt dia akn jumpakan awk dgn kaunseling kt sana... n tlg berterus trg dgn kaunselor nt.. ank awk dan awk berhak mndptkan kebahagian... perangcgan Allah sebaik2 perancang...

Selagi wali sah masih hidup, x boleh guna wali hakim.. dorg akan suruh cari, biar wali paling akhir dalam senarai sekalipun selagi masih hidup.. kalau try tipu, x sah nikah tu sedangkan wali sebenar masih ada..

5y ago

Kan,Dalam kursus kahwin saya dulu semua terangkan pasal hal ni

Better tell your parents. Selesaikan prob ni secepat mungkin & just be honest to both parents. Demi masa depan anak dlm kandungan

Kalau wali masih hidup, pejabat agama akan suruh wali yang ada nikahkan. Dorang takkan bagi wali hakim yang nikahkan

Biasanya kalau wali masih hidup pejabat agama x akan nikahkan. Boleh direct ke pejabat agama untuk maklumat lanjut.

Tak boleh nikah sekiranya wali betul masih hidup. Sebaiknya berbincang dgn keluarga dan berterus terang...

5y ago

btul tu.. hal wali jgn buat remeh..

Xboleh pernikahan Tu xsah...better lahirkan dlu 3kali suci(period) br blh nikah...

5y ago

Better tya yg lebih Arif sy nk terangkan pnjng lebar Pon xguna sbb ilmu SY Pon Masih kurang. Sy bgtaw takat apa yg sy dengar je...dn SY dengar Tu Dr ustaz maiwp sndiri...

Bincang dengan kedua2 fmly.. Moga dipermudahkn utk awk.. Abaikan mak cik2 bawang

Boleh je wali hakim tlog nikah kan ..asal kan dari persetujuan wali sis sendiri ..