kencing manis

assalamualaikum, nak tny laa.. kalau dah sangkut dgn kencing manis.. mmg kene cucuk jari 4 kali ke.. 😣😣

11 Balas

sy pn kena GDM sis. skrg on metformin 1hari 2biji. dlu cek BSP 2minggu skli. skrg alhamdulillah, sbln skli. kandungan skrg dh masuk 34w. tunggu dlm 4w lg utk bsalin sbb GDM ni dan Thalassemia ( anemia in pregnancy ) 🤭

Yes. Smpai la bsalin nnti kena ccuk 4 kali tu. Tgok result kalo ok, xde merah biasa check monthly shj mcm sy. Kalo asik merah je, 2 mggu sekali. Kalo yg teruk tu seminggu sekali kena. So, control mkn la ya.

Ye awk.. Bsp 4x sehari.. 2mggu sekali jer.. Ad stgh doktor, bg buat sbln sekali.. Tgk bacaan bsp kita.. Xsakit pom.. Mcm amik drh cek hiv dlu time nk kursus kawin.. Hihi

walaikumsalam .. betul tu kena cucuk jari 4kali sehari . sy pun sangkut gdm .. skrg tga on diet .. cuma bacaan time pagi jee xcantik .. selepas nye tu ok je ..

3y ago

Sy bru 3x buat bsp... Semua ok bcaan.. Ad merah stu jer, sbb lpas pkul 8 (lps bsp) sy p mkn nasi ayam msk merah.. Trus naik 6.4..haha..last2 insaf.. Bsp memang kena jga pmknn

ye betul...kena check bsp 4 x sehari ikut tarikh doc bagi...kalau bacaan okey sebulan sekali..kalau x okey 2 minggu sekali.

sy dh jd smugu skali sb 2kali merah..ni pn last mngu ni kalau merah lg ke insulin

BSP. Normally 2minggu sekali. Nak monitor gula. Tak sakit pun. Cucuk biasa tu je

Ya sis. Biasanya 2 minggu sekali. Tapi depends pada doctor jugak lah.

bsp 2minggu sekali. Bila bacaan dah stabil dr bagi tarikh sebulan sekali

3y ago

bergantung kepada doktor.

klau sya check bsp 7 Kali sehari...dlm msa 2 minggu...

3y ago

blh...tpi sya ulang alik hospital..sbb hospital tk berapa jauh dari rumah.....penat takyah ckap...tpi itulh pergorbanan sorg ibu😊😊