Kaki Bengkak masa Mengandung 34 Minggu

Assalamualaikum nak tanya, normal ke nak kaki bengkak masa mengandung 34minggu ni.. Bawah perut pon sakit. Asl bgun dr dduk je mesti sakit sengal jaa... Nk jln pon payah. Mcm mna nk bg kaki bengkak tu surut?

Kaki Bengkak masa  Mengandung 34 Minggu
19 Balas

Biasa kki bngkak nie dh ms nye nk bersalin.. klau misi chek tngok bngkak msti dye bsing.. kna kurg kn bergerk bnyk kn reht.. kki jgn kerap gntng kna ada tmpt ampung sperti bngku kecik dn tido psti kn als dgn bntl.. mcm tu je sy buat sejk dlu lgi..

Better check klinik jer ... Sya pon ada mslah bengkak bhgian kaki... Last² admit wad sebb bp tinggi dan doc ckap pre ekslampia .. Nsib baik check awal²... Bgus refer g klinik jer... Sebb agak trlalu awal utk kaki sis bengkak 'teruk' mcm tu...

Waalaikumussalam, macam normal sis. Sebab saya baca, ramai juga ibu mengandung yg bengkak kaki. Cuma experience setiap orang berbeza. Untuk saya, setakat 1st pregnancy, Alhamdulillah sepanjang mengandung sampai bersalin takde bengkak kaki.

Sama sis sy pon 34weeks baru nampak bengkak kaki sebelumnya x pernah, tp search normal je cuma cek tensi waktu tu tinggi sikit mungkinlah pengaruh itu jg. Sy urut pelan pelan kurang sikit, makan jgn letak garam banyak2. Sis due sept ke?

4y ago

Sekarang pregnant anak kedua ke sis? Saya due 10sept, but ikut scan jadi 4 sept

Bahaya kaki bengkak ni. Bnykkn rehat, mlm2 letak mnyak, soh husb bg massage ckit kt kaki. Tido pkai stoking. Sy alhamdulillah dh 39w kaki xpnh bgkak dri ank ptama smpai ke3. Nak kata perut xbsr, bsr jgk. Tgok pada org jgk rsenya.

Try kurangkan berjalan dan berdiri dalam tempoh yg lama, malam urut dgn myak angin dr betis smpai tapak kaki.. kena rehatkan kaki jugak sebab bawak bebanan yg melebihi had.. biasa la tu org mengandung kena bawak 2 jasad 🤭🤭

sy punye pon teruk sis, masuk 8bln teruk sgt...rest 4hr br jd normal, kje sehari je bengkak smpai xley nak jalan...nak duduk pon sakit sbb xley lipat sikit pon kaki...

Time tidur, letak kaki atas bantal bg tinggi. Normal je bengkak. Tapi pantau tekanan darah. Sebab kaki bengkak pn salah satu symtom preclamsia.

Normal sis. Sy dulu lagi bengkak, dah mcm apam dah.😂 Masa tidur dan baring tinggikan kaki. Letak bantal kat bawah kaki. Lama2 nanti okay.

Sy rasa kaki sis ni extra bengkak la for 34 weeks, kaki sy pon bengkak tapi x mcm ni.. cer tunjuk ke misi takut Tanda bahaya