Bulu kemaluan

Assalamualaikum mums, nak tanya saya punya bulu kemaluan dah panjang then nak cukur tak sampai sebab terhalang dengan perut, saya suggest nak pakai cream veet, boleh ke? atau ada apa2 risiko dkt baby ke kalau pakai cream veet tu, now saya tgh pregnant, 31w.

41 Balas

Pengalaman kelahiran anak pertama bidan hosp cukur kan jd anak kedua saya gi buat wax kat kedai supaya lambat tumbuh sewaktu preggy dan senang utk bidan hosp nanti.. Sis blh minta tolong husben cukur atau pergi je kedai wax untuk wax. Pertama kali sakit tp tak memudaratkan dan selamat serta senang nanti waktu pantang. Jika tak blh juga, jgn risau, misi mmg memahami dan akan tolong cukurkan Wanita mengandung tak buat sengaja. Mmg sukar utk capai.

jgn pkai veet tu xsesuai tuk private part yunk oii.. yg tu bkn tuk kte punye pek, better suruh suami yg cukurkan jer.. klu malu thn ler skjp jer pn, klu rse xsecure die buat percayalah klu laki yg buat lg hati², klu sy time pregnant mmg xslalu cukur dlm 2@3x jer ckur dlm 9bln tu, hsbnd pn jns xksh klu de bulu pn, cme time sblm nk beranak tu mmg wajib la bersihkn sng misi nk jahitkn luke tu nnt..

Boleh minta suami buatkan , bahagian tertentu . Kemudian sis boleh buat sendiri guna cermin . Sambil tunjuk pada suami mcm mana , nanti boleh dia buatkan . Lelaki ni kena banyak tunjuk cara , baru mereka tau mcm mana . Malu tu mesti ada tapi nak buat mcm mana , keadaan kdg tak mengizinkan . Baru suami tau struggle mcm mana ketika mengandung , bukan dari segi alahan saja .

2y ago

betul, susah kot kita ni struggle nak cukur sbb malu nk bersalin nanti 🤭

Baru utarakan benda ni Kat suami last week. Harini selamat clearkan. Awak beli Kat Shopee shaver electric dalam rm20 harganya,Kalau xnk suami buat ambik cermin buat dalam toilet. Tapi trim2 dlu Pakai gunting. Saya pun da 28w, tunduk Mmg xboleh langsung Sbb bump besar, nak suruh laki buat Mmg Segan n Takut. Sis try dlu

uish sy prnh pakai veet tp dulu la masa anak dara , masa mula2 nak berbulu..sbb takut dgn pisau cukur..lpstu menyesal ta sudah gatalllll bebenooo bawah ni pastu jd merah2 bintik² ..lpstu tak pndg lgsung dh veet utk kaki ka ketiak ka fobia dah🤣

2y ago

prnh jdi ni sy

veet tu kan xboleh guna dkt private part. cube tgok balik box dia tu guna dkt mana je. dkt armpit kaki boleh ler. private part no. mntk je husband buat kn or buat slow2 je. guna cermin.

2y ago

sy guna veet sensitive skin. mmg ada baca xboleh guna kt private part. tp sy try sapu sikit dulu tgk kulit merengsa atau x. lepas tu baru sapu sambil tgk cermin. pastikan xkena lgsung bhagian yg kulit lembut tu. pastu jgn lebih 10minit. Alhamdulillah ok. tp sy guna masa hujung2 trimester je masa 38w sbb dh nk bersalin kan. awal2 tu just trim guna gunting mana yg boleh ja. sbb sy xpandai bercukur.

Sy guna cermin sis 🤣🤣🤣takut mnta suami cukur kan kang lain kena hahaha

2y ago

Alhamdulillah suami yg tolong cukur dan xpernah lagi luka. Awal-awal guna juga cermin tp lama-lama rasa macam makin tak sampai sebab perut makin besar. Terpaksa mknta tolong. Suami pun mulanya macam takut-takut, tapi dia kata xpe dia try buat kalau xselesa ke sakit ke dia suruh bgtau. Alhamdulillah da beberapa kali minta dia buatkan baik-baik je. Doakan saya due lagi 2 minggu.

Sy xpasti. Tp better jgn ambil risiko. Pkai tu pun still awk kena tgk krim tu btul2 kena kt kwsn yg nk cukur. Better minta suami buatkan. Ramai je ibu2 buat mcmni. Senang.

2y ago

baik sis, saya cuba, tqq ❤️

sy pakai trimmer schick so klu x nampak, even slides atas kulit pn x sakit mcm epilator. pnh pakai gunting tpi hmm pnh plak tergunting. nnti sarat lgi la takut nk pakai gunting. sbb suka trim bgi rapat

x pasti lah sis. ada org alergik dgn veet tu jdi gatal2. awak try lah cukur tgk cermin. mcm saya dulu cukur sendiri je mula2 tgk cermin lama2 pro dah main agak2 je 😂nk sruh suami lagi seram haha