spotting coklat2??

assalamualaikum mummy2..saya nak tnya apa tnda2 keguguran ea?sya skrg pregnant ank ke3 tp ada kluar spotting coklat2 pda 20/7 haru tu pda hari isnin baru2 nie sedikit tompok2 coklat scra tiba2 dlm tgh hari mcm tu spotting ptg smpai mlm x da pulak esoknya selasa ptang ada klua spotting lagi..sya agk risau sbb sya x pernah klua spotting kandungan2 seblm nie..mlm selasa tu jugak sya ajk hsbnd ke hspital trus ke emergency kandungan 10week dah..tiba di sana sya di cek dan scan di perut npk bby kecik x jelas sgt..so dktr pakar minta sya utk scan melalui bwh di labour room kerana mesin scan melalui faraj ada di labour room..sya dibwa ke labour room dktr pkar pun cek sya dan ada seluk sekli utk tgok laluan takut terbka awl alhamdullilah tertutup..slps tu sya scan melalui bwh jelas npk bby ada kandungan dlm rhim cuma bby msih kecil jantung x npk lg pakar suruh repeat scan lg 2 mggu..sya dibnr pulang mlm tu dan di berikn ubt folid acid kuatkn rhim n janin..smlm dan hari nie sya ada keluar jugak spotting tp warna merah+coklat sikit2 jugak dan pg td ada kluar mcm drh beku period tu tp kuantiti sedikit..apakah itu keguguran atau kesan selepas diseluk n scan di bwh??soalnya sya x pernh scan melalui faraj kandungan pertma dan kdua scan hnya di perut aje..skrg nie klua coklat2 sikit jew tp sya x ada rsa skit senggugut yg kuat..dktr ckp sblm blik mlm tu klau drh mkin byk n rsa skit sengugut sgt dan ada ketulan klua trus ke hospital blik..saya confuse drh beku tu drh ape atau kesan diseluk n scan dibwh mlm tu..sbb msa tu memg dh ada spotting cklat msa scan dibwh..kalu ikutkn msuk hari nie hari ke4 dh kluar spotting kuantiti sedikit..ada tak yg pernah terjdi mcm sya..😩???doakn sya ea semoga bby baik2 aje..hrp ada mummy2 yg sudi jwb pertnyaan sya atau share pengalaman anda..sya tak ada sejarah keguguran kandungan sblm nie..😞

2 Balas

saya ada spotting almost 1week, set appt ngan hosp dlam mse 2mggu sbb mse tu baby bru 4mggu. then, bleeding, trus scan dr bawh & dpat ubat sma mcm sis. alhamdulillah baby selamat. mse tu 1st time nmpk degup jantung baby

sis sy terbaca posting sis ni.. wlupon da lame.. sy nk tau ape yg terjadi.. bby sis selamat x.. sbb kejadian sis ni sy alami skrg😭😭