Vaksin digalakkan atau tak?

Assalamualaikum mummy² semua nk tnya dlm preggy ni ad tak mummy² yg ambil vaksin? Okey ke klu ambil? #firstbaby #bantusharing

16 Balas

Sgt digalakkan ambil. Sy preggy mom, sempat vaksin 1 dos dan ditakdirkan merasa positif covid. Tp alhamdulillah mmg nmpk sgt beza ketahanan badan preggy mom yg dah vaksin dgn yg tak ada vaksin masa sy kuarantin di MAEPS. Yg tk vaksin keadaan lebih teruk, kebanyakan kena hantar ke hospital sbb kesihatan merosot dgn cepat. Sy sembuh dlm masa yg singkat jugak, jangkitan kuman dlm darah menurun dgn laju dan simptom pun tak teruk. Kalau dah dpt date utk vaksin, teruskan pergi. Utk kebaikan diri sendiri juga 😊 skrg dh makin byk kes ibu mengandung tk sempat vaksin yg meninggal sbb covid

Waalaikumussalam, ambil vaksin utk ibu hamil sangat digalakkan sbb sistem pertahanan badan tgh down. Sekurangnya jika masih dijangkiti COVID, body tak ada lah terkesan teruk drp tak ambil langsung. Tgk tak berita Siti Sarah meninggal masa kena COVID dia pregnant. Family dia yg lain pun kena COVID tapi sembuh. Tapi kita pun tak tahu background dia. Punca kematian ada byk kemungkinan & mungkin salah satunya adalah disebabkan COVID. Nak tahu punca sebenar kematian melalui ujian cth seperti ujian darah/post-mortem. Saya pun nak daftar vaksin sbb baru je cukup umur kandungan utk ambil vaksin.

3y ago

Kkm sarankan 14-33w tapi doktor cakap klau nak awal pon takpe. Kita ada hak utk nak jugak vaksin tu. Ramai je yg dah vaksin pastu tetiba baru tahu dia pregnant. Takde masalah. Try join group ibu hamil kat fb tu so ada apa boleh tanya, atau refer terus doktor. Varian delta plus ni yg second dose pon effectiveness dah berkurang, apatah lagi yg blom dapat satu pon lagi.

please mummy ambiklah vaksin buat pengajaran atas pemergian arwah siti sarah.Arwah tak sempat ambil vaksin sebabtu virus merebak dengan cepat dan pantas.Tapi jangan lepas ambik vaksin konon dah kebal pergi merayap sana sini please stay at home okey lpas vaksin antibodi kita tengah lemah sbab nak terima vaksin dlm badan jadi jangan g mana² lepas vaksin

3y ago

saya belum veksin sis 37 mingu suda sini tempat kami baru mau veksin.saya 20/8 kalau sempat kalau tidak lepas bersalin kali.tidak suda sempat habis 2 minggu lagi mau bersalin suda harap dijauhkan daripada covid

Waalaikumsalam. Digalakkan ambil. Takut sekarnag dengar banyak ibu2 hamil bertarung nyawa. Kita usaha, doa dan tawakkal. Minta moga Allah lindungi kita semua. Saya dh ambil dos pertama masa 17w. Minggu depan dos kedua pula☺️

sgt digalakkan utk preggy mommies n baby dlm perut. my 1st dose 18weeks & 2nd dose 21st weeks. alhmdlh ok je. kita positive & tawakal shj. jgn tkt utk divaksin ok, utk kebaikkan juga 🥰

Knp nk takut vaksin? Kalau xelok, xde la doktor sarankan. Doktor awk xsarankan ke? Doktor sy mmg galakkan. Dan Alhamdulillah, next week my 2nd dose. So far scan baby, semua bagus.

Masa 38minggu doc di kk suruh cancel dulu appointmentnya. Tapi di o&g pula tanya kanapa tak ambik je sebab bahaya sekarang ni. Ni dah dapat vaksin di hospital selepas sehari bersalin 😁

3y ago

betul. doc kat o&g mmg tanya nak vaksin tak. and mmg disarankan ambil. sbb takut effect pada baby

alhmdllh.. sy pun da mbik vaksin.. esok dos ke2 ..msa dos ptma xder ap pun.. cma lenguh tngn jer.. better amik la vaksin.. skrg dgr mcm2 psal ibu mngdung yg kna covid..

wslam..sgt digalakkan sbb covid snang dijangkiti utk ibu yg hamil skrg ni..vaksin lg menguatkan antibody kita dan bby dlm kndungan

wssalam. saya da complete 2 dose of sinnovac. Alhamdulillah okay je takde. apa. ambil la untuk kurangkan risiko 🥰