Vaksin digalakkan atau tak?

Assalamualaikum mummy² semua nk tnya dlm preggy ni ad tak mummy² yg ambil vaksin? Okey ke klu ambil? #firstbaby #bantusharing

16 Balas

Waalaikumussalam, ambil vaksin utk ibu hamil sangat digalakkan sbb sistem pertahanan badan tgh down. Sekurangnya jika masih dijangkiti COVID, body tak ada lah terkesan teruk drp tak ambil langsung. Tgk tak berita Siti Sarah meninggal masa kena COVID dia pregnant. Family dia yg lain pun kena COVID tapi sembuh. Tapi kita pun tak tahu background dia. Punca kematian ada byk kemungkinan & mungkin salah satunya adalah disebabkan COVID. Nak tahu punca sebenar kematian melalui ujian cth seperti ujian darah/post-mortem. Saya pun nak daftar vaksin sbb baru je cukup umur kandungan utk ambil vaksin.

3y ago

Kkm sarankan 14-33w tapi doktor cakap klau nak awal pon takpe. Kita ada hak utk nak jugak vaksin tu. Ramai je yg dah vaksin pastu tetiba baru tahu dia pregnant. Takde masalah. Try join group ibu hamil kat fb tu so ada apa boleh tanya, atau refer terus doktor. Varian delta plus ni yg second dose pon effectiveness dah berkurang, apatah lagi yg blom dapat satu pon lagi.