Bunting Pelamin Kira Macam Mana ?

Assalamualaikum mummy² semua , nak tanya , macam mana kita nak tahu kita bunting pelamin , contoh dia kawin bulan 5 , hujung , tapi bulan 5 tu dia tak priod , priod dia memang tak teratur , maksudnya kadang awal bulan , kadang tengah bulan , kadang hujung bulan. So kalau nak ikut due yg nurse tulis tu bulan 1 , tapi ada orang cakap dia pregnant dulu sebelum kwin , tapi ada orang cakap dia bunting pelamin.. Kesian bila tengok member asyik msam je bila tanya pasal due ? ada sesiapa tahu macam mana nak kira bunting pelamin ? Sy pun takder pengalaman bab tu.. Terima kasih

10 Balas

Bunting pelamin ni maksudnya maybe the first night tu terus melekat (mengandung). Tapi orang selalu salah erti sebab cara pengiraan mereka salah. Memang lah kadang-kadang tu kiraan akan jadi sebelum tarikh nikah sebab cara pengiraan sebenar ialah tarikh FIRST DAY LAST PERIOD bukan first day bersama. So kalau nikah 15/12 tapi last period 1/12 nak buat macam mana, dah tu kiraan sebenar dia. Minta depa fahamkan maksud tu.

4y ago

Tulah..benda ni orang masih pening kot hehe. Tapi kesian kawan tu stress. Mengandung awal tu rezeki apa

Ouh , tapi dia kawin 16/5 belah perempuan Selang seminggu pulak belah lelaki , lepas tu dia terus rasa yg dia lain macam , masa g honeymoon esok nya selepas majlis , dia beli test pregnant tu , dan positif ? So tu nak kira bunting or macam mana ? Sebab dia pun tak sure priod dia bulan tu ptut awal ke tengah ke hujung.. Ada sorang member ckap , kalau bunting pelamin mksudnya , kita pregnant dulu sebelum naik pelamin..

4y ago

Kn laa yunk.. lpas naik plamin terus pregnant..

edd tu di kira dari first day last period, bukan tarikh mlm pertama dsb.. contoh last period dia 1/5,, dia kawen 20/5,, then check upt +ve 1/6,, so kira dia pregnant 4 weeks dah walaupun kawen xsampai 2minggu... tulaa bunting pelamin.. xsempat next period.. dulu sy pelik jgk kwen xsampai 9 bulan dah ada anak.. skrg dah tahu dah la setelah dipelajari dan difahami.. abaikan je yg ckp2 tu,,

Bunting plamin tu mcam ni.. pengalaman sy la.. sy nikah 3.3.2009.. 5.3.2009 sy period.. normal 6 hari.. tup2.. bln april.. period tak dtg.. cek2 positif upt, mase buat buku, bg tarikh last period. Due sy dlam bulan 16.12.2009. Baby kuar pada 11.12.2009. Sekian cerita benar pengalaman sy bunting plamin.. so kira2 cukup laa 9 bln.

4y ago

moga yg bunting pelamin tu dikuatkan haty n sabar.. moga kita semua dipermudahkan

Bunting pelamin ni bila dah tak datang period langsung lepas kawin. Contoh kawin bulan feb, bulan feb mmg tak period dah. Last period bulan jan. So itu bunting pelamin. Sbb kandungan kira dari last period(hari first). So dah sebulan kandungan wlupun kawin belum smpi sebulan

Bunting pelamin bila lepas kahwin xperiod dah. Terus pregnant. Kiraan tu jangan risau. Untuk period xteratur nanti usia kandungan ikut scan. Dari scan boleh tau berapa week. Awal2 memang nurse kira ikut last period. Nanti doc scan akan dapat due date baru.

Sy pon bunting pelamin. Kahwin 8/7 First period 18/6. Lani baru 5bulan lebih ja kahwih. Tp preggy dh kira 6bulan dah. Nak kisah apa. Janji kita tak buat pelik². 😊

Cth mcm sy Kawin 16/12 Last period 24/11 After 2 weeks selepas kahwin pregnant. Usia kandungan kira dr 24/11 bukan 16/12

sy bunting pelamin sis. Lepas kawin trus mengandung. Lepas kawin x period da

kire kli terawal bile period die dtg ..start dri situ boleh tahu brp mnggu