Normal ke kalau kawen baru 5 minggu tapi kandungan dah 8 minggu?

Normal ke kalau kawen baru 5 minggu tapi kandungan dah 8 minggu? tu kira bunting pelamin kan?

1 Balas

Normal sbb kandungan tu ikut tarikh period, bukan tarikh kahwin. Kalau period awal before kahwin, usia kandungan boleh jd lebih lama dr tarikh kahwin. Cuma ada orang tak faham terus nak cakap bunting before kahwin la apa la.

3y ago

Betul tu. Ramai salah faham. Contoh: 1st week September : period 2nd week /3rd week : nikah (antara minggu subur & bersama dgn suami) October : Tak period dah. Few weeks Lepas tu : pregnancy test positive. ni namanya bunting pelamin. Kekadang ada yg negative anggap anak luar nikah. Tapi kiraan sebenarnya ikut date last period. Btw, tahniah sis 💞