?

hi assalamualaikum mummy mummy semua . apa khabar sihat ke ? hehe ? saya nak tanya pada yang tahu boleh ke saya bin/bintikan anak saya nama bapanya . saya pregnant , masa 4bulan lebih baru saya nikah , 20/2 haritu . ada yang cakap takboleh lebih dari 3bulan kalau tidak anak tu tak boleh bin/bintikan bapanya , persoalannya disini boleh atau tidak hmmmm ?

27 Balas

mummy.. kalau daftar sijil lahir ank nanti mereka akan minta sijil nikah then dia tgk perkahwinan awk dah berapa lama sebelum bersalin.. ank awk boleh bin/ bintikan nama bapa dia sekiranya perkahwinan awk dah lebih 6 bulan.. kalau kurang dari 6 bulan memang xboleh.. ank awk kene bin/bintikan 99 nama allah.. nanti dia bagi awk pilihan sama ada abdullah atau 99 nama allah tdi..

Hritu dah masuk berita tentang ni..makhamah dah keluarkan kenyataan tak boleh dibin atau bintikan dgn nama si bapa walaupun kita tahu siapa ayah kpd ank kita..sbb nanti keliru bila ank dh besar especially kalau ank sis ank perempuan..sbb tak boleh diwalikan dgn sebarangan org kena wali hakim..sy pun ta pndai nk ckp lebih tapi sis boleh rujuk y lebih mengetahui..

Kena tunggu anak awak lahir dulu untuk kira cukup kaul ke tak. Tak cukup 6 bulan tak boleh di bin atau binti kan bapanya. Anak itu akan di bin atau binti 99 nama Allah. Perlis satu-satunya negeri yang benarkan anak tak sah taraf atau tak cukul kaul ni di bin atau binti kan bapanya. Syarat kena daftar bawah negeri Perlis.

4y ago

nk daftar kt perlis lahir kena kat perlis. kenapa malu ke ada ank luar nikah?

Kalau anak perempuan masa dia nak nikah nanti susah. Tarikh lahir akan lari jauh dr tarikh nikah mak ayh dia. Pej agama memang tegas bab2 wali ni.. so lebih baik call tanya sendiri dgn pej agama kwasan sis..

Tak boleh sbb pernah jadi kat kawan sye kawin time preggy 4 months. Dia ingat masih boleh berbinti kan nama bapa last2 tak boleh

x blh rasanya.better tanya yg tau la hal ni..sbb takut terjadinya fitnah kemudian hari or cmne..semoga Allah permudahkan

Baru je kuar berita jpn bulan lepas kn..ank x sah taraf x boleh dibin or bntikn dgn nama bapa..

Tak boleh awak.. boleh dibin atau bintikan 99 nama allah atau abdullah sahaja

rujuk pej agama. kalau ALN ni tak boleh berbin or binti ayah dia.