Makanan dan berat bayi

Hi ibu2.. Saya nak tanya, ank sya dh pon berumur 11 bulan. Tapi dia masih makan sikit je. Sya xtau nk bagi dia makan ape. Bila suap dia buka mulut dia sikit je. Mcm nk xnk buka mulut utk mkn. Bila kita paksa dia nangis. Klu tak pon dia suap dia sembur kan semula😵‍💫mcm mne ya ibu2 yg pengalaman. Sya ada jgk bg dia multivitamin. Tp sama je😌 tpi susu dia kuat jgk minum. Sya risau 🥹 help ibu2. Sya nak bru sorg ni. Sya bt xtau. Tpi dlm masa sama dlm hti sya risau jgk. Setakat ni kesihatan ank alhamdullilah sihat.

7 Balas

sama la saya pun dah melalui.. dari 9m pun sampai 1y2m makan sikit..tiap kali timbang berat tak pernah turun, tp naiknya slow je, graf takyah cerita 2kali masuk merah tpi now naik kuning nak putih balik dah, tak risau sangat sbb anak jarang sakit kecuali kait gigi nak tumbuh,tp aktif manjang, rehat dia bila dah lelap je... mommy jangan paksa makan.. kita pun ada masa takmau makan, ada hidangan yg kita makan sikit.. sabar tau..maybe anak jenis makan sikit ke dia tengah tak selesa ke.. snacking dia makan tak? roti ke buah ke cheese ke apa, try reka makanan complete meals tp bkn nasi mcm biasa tu

buat bubur mcm puree tu tgk baby nk mkn x? anak sye mcm tu sume dye reject.. kdg2 klu dye reject mknn A, dye mkn mknn B.. mggu dpn dye reject mknn B, nak mkn mknn A.. kne cbe2 nseb jgak kdg2 tu..

maaf nk tnya multivitamin diberi ats arahan dktr ke? jika tak, xperlu dlu. umur bby tu dlm fasa teething..mksdnya mungkin gusi dia tak selesa..boleh cuba buat homemade ice cream utk dia..

cuba bg dia makan sendiri. mmg akan comot la. tp biasa nya baby akan makan. makanan dia pun cuba tukar menu. ada baby cepat bosan kalau menu sama je.

menu harian baby? ada buat oral stimulation x? ada cuba ubah environment baby x? bawak baby main pasir ka. main rumput ka?

Bagi dia makan sendiri and ubah food texture. Buat mknan nampak menarik

Try bg mkn sendiri