Anak lewat bercakap !?

Assalam mommy's semua, sya seorang ibu ank sorg berumur 1 tahun 6 bulan 2 hari. Soalan: anak boleh bercakap penuh umur berapa tahun? Contoh " ibu nak susu", "nak susu"... Anak sya skrg cuma bole sebut 1 suku kata sahaja. Seperti "ba.. ma..bi..bu.. ki.." kadang2 sya terdengar dia sebut "bubu" "baba" kadang2 "abah" pon ada. Sekali-sekali. Nurse cakap anak saya speech delay. Betul ke?🥲Saya agak risau. Terpaksa kne ade appointment lagi dlm mase terdekat ni. Ada spe2 boleh cte sikit pengalaman ibu2 yg pernah terjadi mcm sya ke? Terima kasih ibu2 bantu jawab ya..♥️ #bantujawab #firstmom #ingintahu #SeriusTanya

11 Balas

4mo ago

terima kasih puan..♥️

anak saya umur dr Keck smpai 2y dah celeb bufday bru la ade dia sebut perkataan Susu. air .habis... atuhh.. sakittt, selama 2y tu cakap la ape pun berat mulut dia nak ikut . . Sampai kakak sye cakap anak ko Ni xbercakap ko xdidik kee... Alhamdulillah skrg Ni dia usia 2y 6m.. siap pandai nyanyi Lagu happy bufday.. and Tanya tu ape ? tu ape ? betul betul betul....beyak...tak berhenti2 mulut nye ... tp mse akk sye tegur tu ... sye plan NK bawak jugak g pakar 2y3m nnt ..sebab sye bg masa dlu , ye la dia Kecik LG..dr lahir.. semua nak tegur lambt nye merangkak.. lambat nye pusing bdan.. tp sye sentiasa bg masa kat Anak sye .. mase dia pusing bdan usia 6m... merangkak 7m... Jalan 11bln.. dia cpt berjalan dapat kaki . Jadi Bila bercakap tu sye bg dia mase lagi 2y3m... tp Alhamdulillah lepas celeb bufday 2y..ape pun dia dgr org ckp dia ikut cakap...

4mo ago

xtau la. sya x nmpk ank sya ade autism or speech delay. sbb ade wlupon dia lebih kerap ckp 1 suku perkataan "ma, bu,ba,ki.. mcm tu la. ade jgk kadang2 dia sebut. klu dia nk blk ibu jemput dri umah atok dia. dia say.. "bye".. kadang ade dia sebut "abah".. kadang² dia bole sebut "ibu".. paling jelas dan kerap dia sk sebut "allahuakhbar".. sya xtau knp nurse bole kata ank sya speech delay lak.

1 patah perkataan mcm abah,jom,nak,kakak,bye,air ...misi saya ckp normal siap misi tulis dlm buku ank apa perkataan yg anak boleh sebutl...ank saya 1 tahun 8 bulan pun sebut 1 patah perkataan,ada sesetengah perkataan singkatan mcm tal(gatal) sambil garu tunjuk dia gatal,kit(sakit) sambil tunjuk yg dia sakit terantuk... tak salah saya bila 2 tahun ++ nanti selalunya depa baru tgk 2 perkataan mcm nak susu,bye kak,nak air....mcm saya bila ckp dgn ank selalu sebut perkataan tu 2,3 kali 😅 contoh 1. nak?adik nak?nak air?air... 2..buah,nak buah?sedap nya buah...buah.. Alhamdulillah byk yg 1 parkataan yg boleh sebut wlaupun ada yg hujung2...lagi satu setiap budak x sama..pelan2 belajar,insyallah nanti mesti anak boleh...

4mo ago

itu la. ank sis 1 thn 8 bln sebut 1 patah perkataan. tp ank sya bru 1 thn 6 bln. dia bru bole sebut "ba, ma, tu,ki,bu.. kadang dia sebut "abah". paling kerap. dia pandai sebut dgn jelas "allahuakhbar " skali g k.k nurse dgn doctor ckp ank sya speech delay lak. sedih lak sya rase. agaknye bdk umur 1 thn 6 bln dia nk aspect pndi ckp "nak susu" ke..😵‍💫

itu lah. cepat plk nurse nye ..hmm. bg sye perkembangan budak semua xsme... ade cepat ade lambat... mse. sye check up Anak sye.. nurse tmpt sye lebih tumpu bile panggil nama Anak sye pandang ke tak... tepuk tangan.. Camtu la lebih pade reaksi anak .. awak terus Kan je borak2 hari2 DGn Anak awak jangan give up💪. insyallah okay tu... Anak awak lebih Banyak sebutan Dari Anak sye mase usia cmtu ..

4mo ago

xtau la sis. hopefully la. amiinn.. thanks ya sis sudi share info, pengalaman awk n ank awk bersama sya.

anak sye 2tahun bru blh sebut 2patah perkataan. tu pun hujung2 je die amek. skang dh 3tahun cakap xbenti smpai xterlayan 😂. anak buah sye pulak dh masuk playschool 4thun bru cakap penuh. sis keep on bercakap dgn anak guna bahasa yg full, nnt lama2 dia pandai jugak bercakap.

4mo ago

itu la... xde lak ank sis nurse dh declare ank ade speech delay. ank sya kne mcm tu. ade jgk sikit2 word dia sebut. yela..bru 18 bulan.

saya dulu ank kurang ckp..tapi saya kadang bermain sambil bernyanyi,masa mandi masa makan banyakkan bernyanyi nnty dye ikut sekali.. Alhamdulillah dekat umur 3 tahun dh pandai berckp ..tapi ambil masa ibu..banyakkn pergaulan dgn kanak2 lain .bawak dye ke tempat permainan kanak2 ke ..

4mo ago

mmg selalu berckp dgn dia. tp dia masih xbole ikut sngt. setakat ni dia bole sebut.. "ibu"abah"allahuakhbar"bye bye"

sy ada 3org anak yg berbeza perkembangan dia .. sekarang yg 4tahun tu Bru lancar bercakap tapi still pelat dn lebih fasih berbahasa inggeris .. tp xda plak ckp speech delay.. tp mommy boleh je bt rujukan awal .. insyallah membantu ..

anak kita sebaya, samalah dia pon cakap macam tu juga mama papa. pastu cakap bahasa alien 😅. doktor cakap tunggu tengok umur 2 tahun macam mana. dia suruh kita selalu cakap dengan dia

4mo ago

kan...

anak saya pun cmtu kena pegi terapi dan rajin2 laj borak dgn anak setiap hari,jgn bg screen time lama2 skrg anak saya 4 tahun ckp lancar tak pelat langsung english pun dia fasih

banyakkan bercakap dengan dia dan boleh juga buat aktiviti utk ransang mulut dan rahang die mudah bercakap. cth mcm tiup bubbles

4mo ago

klu bab bercakap dgn dia. mmg sllu. tp itu la dia masih x tau nk berckap penuh 1 patah perkataan. mcm "susu" "ibu" "sakit" cuma 1suku kata je