Durian

Assalamu'alaikum mommy2, tekak nie teringin sangat nak makan durian, yelah skg kan musim durian, boleh ke tak ek makan durian? Dah trimester ketiga dah nie.. Ade effect pada baby x?

18 Balas

Kalau meghampiri due date baik elakkan sbb biasanya makanan yg berbau ni x elok d makan time nak sampai due..cam durian,petai,jering..sbb masa bersalin akan ada keluar bau yg x menyenangkan..ramai kwn2 ckp cam tu..berdasarkan dr pengalaman kwn2 & nurse yg bercerita...ada yg kata..bau darah pun bau busuk..cam kalau kita mkn petai..air kencing pun berbau busukkan..cam tu la kesannya..

Tgk atas org jugak sis..sy masa 5weeks dh mkn,byk ulas pulak tu..tp alhamdulillah xde apa2..bkn durian je,nenas pun sy mkn 😁 kalau sis ragu2 better mkn seulas dua utk hilangkan kempunan

boleh ja.sy makan smpi 10 ulas .lps makan tahan telinga kena bebel dgn mama.ralit mkn😅yg ayah kops ja😂 ..ayh tahu ank dye hantu durian dan lupa ank dye mgdung skrg😁

Saya pun baru je makan harini teringin nak makan. Makan 2 ulas 🤰🏻kalau ikut yang saya baca tak effect baby cuma durian tinggi gula. Kalau GDM better elakkan makan.

Saya baru lepas mkn pagi tadi, dekat 10 ulas jugak laa, tengahari x bleh tido sbb panas,😆sebelum ni pun ada makan tapi x banyak camtu..btw saya pun trimester ketiga...

Nurse tmpat sye kata.. Pengalaman dia..masa mngndung mkn durian 3 ulas..effect dia air ketumbar dia kering..dh kene bersalin.. Berhati hati la mkn ye

saya pun da trimester akhir ni, tingin jgk durian tp tak tahu bila boleh dpat 😅 padahal area kwasan rumah saya ni bnyak je org jual2 durian hehee

sy tiap mgu mkn durian alhamdulilah okay ja trimester ktiga tp pastikn minum air bnyk lps mkn durian

Klu xde masalah kencing mnis boleh je..tp klu de masalah kencing manis baik elakkan ye..

Boleh tapi tak boleh banyak sebab durian ni panas kesian baby dalam perut