bf journey

assalamualaikum mommy smua.. maaf ya sebab saya selalu bertanyakan bab breastfeed.. saya first mom, so byk perkara laa yang saya perlu belajar.. harap takde yang boring or fed up untuk tnjuk ajar saya.. anak saya skrg 3m 25d.. masih bf + fm.. persoalan saya : 1)berat anak saya di graf kuning.. bacaan tinggi lebih memuaskan dari bacaan berat.. nurse bising sebab berat anak tlalu sikit.. saya bagi susu base on demand dan oz yg betul (fm) so apa yang perlu saya buat utk masalah ni? 2)poop anak saya warna hijau pekat.. tp baby x meragam.. apa sebabnya ya? 3)saya memerlukan tunjuk ajar utk menyusu dgn betul sebabnya saya x bekerja, so mcm sayang je klo saya sulam fm.. skrg saya menjadi EP mom sebab anak xmau latch.. demand anak saya 8x per day.. bf + fm.. kalau boleh nak fully bf.. punca saya bg fm sebabnya org sekeliling ckp anak saya nangis sbb kurang susu.. ? bantu saya mommy2.. mudahan saya boleh jadi seperti mommy2 lain utk bf anak sampai 2 tahun.. tq..

6 Balas

Sis. Sy dulu dr lahir anak tak pandai latch. Sy terpaksa pam masuk dlm botol. Tapi tetap takboleh fufill demand dia. Dgn letihnya masa dlm pantang. Sehari bagi 2,3x FM utk topup. Tak jemu sy offer breast kt dia. Walaupun dia meraung2 taknak. Masa dia sebulan. Breast sy bengkak. Sy offer kt dia. Dia hisap sejam sampai hilang ketulan breast sy. Terus sy stop FM dan direct feed je. Anak sy 3 bln sy dah masuk kerja. Dia ok direct feed n botol kat rumah pengasuh. Sis teruskan offer dia breast and cuba skin to skin. Pujuk2 dia. Lepas tu baby nangis bukan sbb lapar je. Mungkin dia ngntok, sejuk, panas atau perut tak selesa. Sbb anak sy bila dia menetek atau hisap botol bila dia da kenyang. Dia meragam. Kita bagi lagi, dia mengamok lg. Rupanya dia nak tdo sbb anak sy bukan jenis mengempeng lg 1. Lama2 sis akan tau ragam anak sis. Memang dia nangis sbb itu je yg dia boleh buat pun

5y ago

Tak sis. Masih boleh lagi. Sis join group happy breastfeeding malaysia kt fb. Byk tips kat situ. Atau sis boleh mintak pendapat kt situ

wsalam. baby saya dulu pun (masa sebulan hingga 2 bulan ) kerap menangis & kerap nak susu. sampai lembik tubuh badan baby nak minum je. selalu kena sound dgn mak sy kata baby lapar. padahal kite baru je bagi. tapi smpai sekarang ( hmpir 5 bulan )fully bf sebab susu masih cukup. yg pnting baby kena latch dgn betul lekapan mulut baby & breast. paling pnting kedudukan ibu msti selesa semasa bf. bersandar dgn selesa, baby alas dgn bantal atas peha. baby pun selesa utk menyusu nanti.

5y ago

pujuk2 anak sis. kalau lapar sgt mcm mana pun dia akan hisap jugak. cari video d youtube utk latching dgn betul. jgn stress tau. nanti susu tak keluar 😢

Baby sis popoo hijau sbb baby dpt susu awal je, baby tk dapat susu akhir. Sis kena bagi susu tu lama sikit rasa kosong then baru pindah yg sebelah pulak Sbb tu berat baby kurang naik n popoo hijau. Kena lekap dgn betol di mulut baby tu sis sbb sy pun dulu mcamtu. Dah lekap dgn betol n bg baby bf lama sikit baru okay 🤗

Bby mmg lumrah dia akan menangis.. Itu bkn semata tanda bby tu xckup susu... Mybe bby da nipple confuse sbb tu xnk direct...awk kene rajin bg jgk direct.. Pujuk2 bby ok

Sis boleh follow pakar2 laktasi untuk lebih ilmu dan info. Ada fb tak? Follow kaunselor laktasi ni. Banyaakkkkk sangat info berguna yg dia bagi pasal bf.

Awak boleh follow lactation counsellor di instagram @noorfazila_bt_abdul_rahman. Boleh baca highlight di ig beliau & belajar slowly hehe