BABY KUNING

Assalamualaikum mommy semua Baby sy hari nie genap 7hari 05/07 cek up kuning bacaan 271 06/07 cek balik 338 terus admit wad 07/07 kluar wad bacaan 295 Hari nie 08/07 cek up balik,,belum tahu berapa bacaan Tapi baby masih nampak kuning dia,,nampak sgt Sy mmg kerap bg baby bangun setiap 2jam bg susu Yg peliknya baby x berak,,just kencing n kentut Macam mana nie??? Sy risau sgt,,takut kena masuk wad balik 😭😭😭

23 Balas

Saya pun 2,3 kali masuk ward. Memang sangat memenatkan. Badan lesu, penat. Hati rasa hiba je. Anak saya pun kuning tinggi 330 hari tu. Waktu tu berak masih lagi kuning2 hijau / tak banyak berak ataupun kencing. Sampai lah dah 2, 3 kali masuk ward. Dr suruh topup dengan susu FM. Start bagi anak susu FM terus dia berak kencing banyak. Kuning slowly makin turun. Saya darah O, anak darah B. Memang akan kuning. Setiap kali check, bacaan turun pun dah lega. Kalau tak hari tu makin naik, makin naik. Anak kena cucuk je, lebam lebam tangan. Ubat2 kuning mandian cina tu pun saya dah cuba tapi tak berkesan untuk anak saya. Sekarang saya kerapkan susu je. 2jam sekali. Selang seli juga FM dengan BF. Tu je saya buat. Alhamdulillah bacaan makin turun. Anak saya dah 25 hari. Agak lewat saya start susu FM hari tu. Dr tulis breastfeeding jaundice dan sebab tu jugak dr suggest topup susu FM.