checklist di hospital

assalamualaikum mommy. apa barang yang wajib utk dibawa ke hospital sebelum, semasa, dan selepas bersalin dan barang untuk ke labour room? saya ada baca satu pengalaman mommy, dia kata barang utk ke labour room bwk sikit je.

8 Balas

Trlalu byk bgi pndapat.. Smpai sy sndri pn xtw nk sedia utk lb.. Sy tnya nurse..nurse ckp brg baby dlm lb cuma sediakn baju seluar, pamper ,sarung tgn n kaki, topi n bedung.. Barut bg pakai masa kali kedua kita tukar pakaian baby... Tp rasa nya lain tmpt lain cara kot... Ada yg ckp sedia kn baju n pamper saja.. Kalau nk mudah.. Siap je apa yg kita rasa perlu.. Nnti pndai² la nurse tu kn.. Yg xpakai nnti nurse tu pulangkn ja...

4y ago

Sy rs depend pd hsptl kut sis..ada tu hsptl mcm.. ms spnjng ank dkt wad sblm dischrge pkai bju hsptl dlu kaler pink bby d pakaikan dgn dorg wrap dgn kain bedung kaler ijau..nti nk dischrge br bby pkai bju nya sndri..just prepare bju tuk dischrge..topi sarung tgn kaki ..pampers nti bg je la dkt nurse sekeping dkt labour room jika bersalin normal..mcm sy ritu czer.. tnye nurse n nk bg set..dia kata xprlu mebi sbb ms tu ank sy pramatang kut n kena letak dkt nicu tu kut pampers pn ms operation nurse kata dorg pkaikn gune stok yg dorg ada dlu..lepas tu br gune yg sndri..trmsuk la pad lepas bersalin...nurse gune pad yg dorg ada spnjng tempoh kita bwh pantauan dorg berape jam lepas bersalin czer sblm dia suh kita try bgun sndri n uruskn dri sndri..time tu br gune pad sendri..tp pape pn bwk je tkut nti kang lain hsptl lain caranye.. just get ready siap2 dkt dlm kete nti bile nk gune just roger husben suh hntr..😉✌

lain hospital lain mintk nye.. ade nk itu ade nk ini.. ade yg da bgi semua tapi x pakai.. erm bwak je mane perlu.. nk senang bagi baju yg skali mitten ngn booties.. then wrap.. settle..

Sediakan baju baby,sarung tangan sarung kaki, topi baby,pampers,wet tissue. Bila masuk lr hanya bawak baju baby dan pampers shj.

5y ago

terima kasih 😍

Pampers ja diorang minta masa kat labour room tu.. Pastu dah masuk wad. Kita sndri buh bju sarung tgan ap smua.

X pyh bwk bnyk2.klw bersalin dkt hospital gov nty pky bju hospital.nk balik bru pky bju sendiri.

Labour room mmg sikit je..pad,sepasang pakaian baby,seluar dalam,sarung kaki dan tangan baby...

4y ago

Owh ye..dgn pampers

Ni list

Sediakan brg asas baby sis