overdue, apa prosedur check up di KK?

Assalamualaikum and hi mommies. sesiapa yg ada pengalaman baby tak keluar lagi walaupun dah lepas due date, and check up di KK. nanti kena gi check up tiap hari kan selagi baby belum keluar? boleh share tak, nanti tiap hari tu jumpa nurse ke doktor ya? and apa yang mereka check tiap hari? TQIA 💐

2 Balas

Sy x overdue tp sblm ni Dr tu ada explain juga proses2. 36w last jumpa Dr, stiap skali sminggu selepas tu jumpa nurse ja, klu smpai tarikh tertentu tu x bersalin lg baru Dr tu suru jumpa dia then dia akan bagi 1 tarikh utk serah diri dkt hospital. Msa serah diri tu nti dorang bgi induce. Ikt la klu lpas induce tu berjaya buka sampai 10cm blh la bersalin normal, klu x czer la jwbnya

4w ago

After appointment Dr 36w tu dia just ckp jumpa dia tarikh EDD tu klu blm bersalin, klu iktkn yg dia bgtau dia just bgi surat utk serah diri je x ckp akan scan. Biasa msa smpai hospital tu nti dorang akan scan juga. X scan stiap hari. Klu KK dkt sy ni mmg dorang jarang nk scan pn, entire pregnancy 4 kali ja kena scan d KK, yg lain sy scan dkt swasta ja. Nti after 36w tu Jumpa nurse pn seminggu sekali ja, tu pn check tinggi rahim, BP mother, berat mother & heartbeat baby ja.

ya mcm saya 40w6d overdue akan ada daily checkup jumpa misi je untuk check heartbeat baby dn tekanan darah dalam masa 7 hari shja, lepas dri tu tak ada tanda2 bersalin akan di induce 😀

3w ago

mcm bahaya je bunyinya klau x check , sbb daily checkup wajib nurse kk saya ckp kalau overdue , mcm saya lambat dtg pun nurse mmg tunggu sabtu ahad pun wajib pi , sis kena alert ok bby lmbt gerak ke apa pergi terus hospital tau , moga awak dan baby sihat2 ❤