Baby demam kuning

Assalamualaikum mommies, tolong saya boleh? Sy buntu .. saya first mom and baby saya kena jaundice (harini hari ke 14) dr mnta sy pantau berapa oz dia minum dengan cara bg susu guna botol. Masalah skrg bany saya isap botol tapi tak telan susu, dia isap tapi susu dia akan keluarkan semula. Susu badan atau susu formula sama je. Kecuali kalau direct feed, mmg dia akn telan susu. Boleh tau tak kenapa mcmtu ? Dan ape perlu saya buat? Tolong saya🥹🥹 sy taknak anak saya sampai masuk hospital.

1 Balas

biasa nya kalau lepas dari 14hari, dah di kira prolonged jaundice. anak Sy Pon prolonged jaundice. hari ke 14, nurse ambik darah dekat tgn utk buat check hati semua. alhamdulillah semua nya ok. cuma doct advise, bg je minum susu mcm biasa. Sy selama anak dalam tempoh jaundice, Sy mmg bagi susu dekat baby Dua jam sekali. tgh malam Pon mcm tu. akan kejutkan dia minum susu. kalau anak puan direct minum tak muntah, then ok je. paling sekejap bagi dia hisap 10 minit. semoga dipermudahkan ❤️