Sembelit.

Assalamualaikum mommies. Sapa mommies2 yang dah trismeter 3 ada yang terkena sembelit? Ada ada 1 benjolan di dubur.. Sapa pernah alami? Boleh share apa ubatnya. Tq

11 Balas

Sy..sembelit then buasir.. Jumpe doc bg ubat minum utk lembutkn najis & krim himalaya utk sapu kt buasir. Mmg seksa. Sy kena 2kali..1st waktu 2nd dan skrg 3rd trimester..leh juga letak ice kt buasir tu..n plssss lebih byk mkn buah yg pelawas mcm betik

5y ago

Ada..seriau bila nk sapu krim.. Hope before bersalin dia msk balik😥 bln 5 ni due

Sembelit ni tdk kira 1st,2nd,3rd tri..klu mkn mknn krg serat,mkn byk junkfood,bergoreng pun buli sbbkn sembelit..benjolan tu klu msh baru,tolak balik masuk slps buang air bsr,klu ssh nak push guna krim@myk gmat utk memudahkan.Tanda awal buasir

Saya susah nak buang air besar masa 3rd trimester, tapi Alhamdulillah takde kena buasir. Saya amalkan byk minum air dgn mkn buah buahan terutama nya betik. Semoga sis dipermudahkan urusan ye. Aamiin 🤲🏻💕

Siap2 beli phytonatal nona roguy tu sis, nanti dah beranak senang makan utk lembutkan najis, ubat hospital kurang effective sikit bab2 nak membuang masa lepas bersalin..

masuk trimester sy pun susah nak buang air. rasa air da byk sgt minum ,buah pun byk mkn sekarang. tp tetap susah nak lawas. tp xde buasir. tak tahu mcm mane nak bg lawas lg.

5y ago

ok. tq nnt try buah naga sebab betik da bendi selalu makan. tp mcm xjalan

Walaikumusalam ,saya baru trismeter pertama tapi da sembelit sis,kdng"risau juga takut nnti ada efek di belakang hari .

Saya sembelit masuk 26 minggu tapi tak de buasir..hari2 saya mkn betik alhamdulillah 2 kali sari buang air besar

Buasir mcm sy. Tp doc ckp lepas brsalin bru bg ubat.

5y ago

Ya ada. Tp sy buang air besar xberdarah Dan xsakit. So doc ckp normal. Nti lps brsalin doc akan bg ubat utk kecutkan benjolan tu

Mcm kene buasir je sis,, elok g klinik check

buasir ke sis? g refer doc..