PUASA GDM ON DIET

Salam mommy semua. Nk minta pendapat atau tips untuk puasa ni. Sy skrg 25w, tp sy ada gdm on diet control. Ada tips x utk puasa? First time preggy bulan puasa. Dr x sarankan puasa sbb sy ada gdm. Tp sy ingt nk cuba puasa dahulu😥

9 Balas

Minggu kandungan kita sama 😃 semalam sy ade tanya doc jugak psl ni mase checkup. Ya, doc tak sarankan ibu2 mengandung yg ade Gdm utk puasa melainkan bacaan Bsp awak okey. Kalau sy pula, sy Gdm on ubat & bacaan Bsp masih lagi naik turun, jadi doc tak sarankan puasa sebab sy kena pantau bacaan Bsp dan makan ubat. Dan takut hypo.

1y ago

sy pernah hypo time bsp..bacaan 3.9😔

on DC jugak. Skrang tgah try dulu pose, sblum ramadhan betul.. bese sahur Saya amalkan kurma, susu/nestum, buah, nasi. Bese pose pertama kedua totally lost badan terlalu lemah. Boleh kot amalkan pose selang seli nt.. klu xlarat.

Tadi ada tnya nurse puasa utk ibu yg ada gdm,nurse kata bole Cuba tpi klau ada tanda ggar bdn, brpluh, rasa nk pitM seeloknya tidk😊 d galakkn berpuasa tkut hypo, sbb sy pn gdm on diet..

Kalau doktor dah cakap jgn puasa. Tolong Ikut saja ya. Nanti kalau puasa, tiba2 ada apa2 dgn kandungan sis acaner? Puasa boleh diganti, tapi nyawa dalam tu tak boleh.

sy 29w pon gdm doc tk galakkn brpuasa sbb hb naik trun setiap kali checkup .. better ikot nasihat doc supaya takde apa2 brlaku dkt baby ngn sis sekali..

Seeloknya ikut nasihat doc. Saya pun gdm on dc semasa pregnant, doc tak sarankan, saya pernah cuba juga tapi hypo teruk.

1y ago

Yes, buat sekali je. Sampai pergi klinik masa tu sebab tak larat sangat, memang kena la dengan doc. 🥹

Saya pon bru je ingt nk try puasa ..dktr x bg sye gdm on insulin lg pon setiap kli bsp sye hypo lg dktr xgalak kn

sbb hari biasa pernah jgk makan lambat skit..mmg tubuh jdi lemah😔

sy pulk doc n pkar tk bg puasa tkut hypo sy on ubt dos tinggi..