Pregnant 8mnggu blh bersama ka tdk..

Assalamualaikum... Maaf sy nk tnya. .usia kandungan 8mnggu blh bersama suami x??.. first bby ...

26 Balas

Pengalaman saya laa, awal kehamilan saya ada bersama last2 saya mcm gugur, bukan mendoakan tapi ini pengalaman saya, so mula2 mmg tak tahu sbb first, so bila bersama saya akan bleeding, so saya ada follow dr.raihana yg susu eferty tu, dia cakap awal kehamilan jgn bersama dlu, sbb kdg dia mcm bru nk betul2 menempel. So prgnancy yg ke 3, sy mmg x brsama smpai prut 4 bulan, lg pun saya alah dgn suami, x boleh bau dia😅.Alhamdullilah yg ke3 saya selamat melahirkan

Bolehh kalau awak yakin. Mcm saya 1st trimester lepas 8week sampai lebih kurang 18 week tu 2-3 hari sekali bersama. Hujung2 trimester kedua tu nak bersama tak best dah sbb keputihan banyak, even pakai kondom punnn. Pastu bila dah trimester ketiga ni, badan dah naik sgt. Nak bersama tapi best, tapi ladang pahala. Kita gigihkan posisi yg selesaa.

Selepas 16 minggu blh bersama. Tapi bergantung kpd keadaan kandungan masing2. Kalau kedudukan uri kat bawah tak blh. Nanti bleeding. Biasa scan dr bgtau kedudukan uri. Ada lagi condition lain yg tak digalakkan bersama. Blh tanya dr.

Kalau awak tahu keadaan kandungan awak kuat, boleh tapi berhati-hati. Jika kurang pasti berkenaan kekuatan kandungan, better jangan dahulu. Hold hingga tahu keadaan rahim, kandungan & boleh refer Dr jugak jika was-was

kalau suami saya, dia masuk just sampai bahagian kepala batang dia je & lepas tu pancut luar. Saya tak pasti cara tu ok ke tak tapi Alhamdulillah so far takde apa2 berlaku pada kandungan saya. Nauzubillah Minzalik.

Pendapat sy, elakkan bersama awal2 trimester. Sebaiknya, jaga lah kandungan elok2. Terlalu fragile waktu ni.. sy dah 2kali gugur.. Kalau mmg planning nak baby sekarang, jaga lah elok2 kandungan tu :)

bg sy suami kena tahan dulu utk bersama.. sy pun first baby.. 8thn menunggu .. sy slalu tnya suami, dia ckp sabar dulu.. bkn senang nk dpt, kena jaga betul²

1mo ago

sama macam saya...2 tahun ttc lepas keguguran...bila dah lekat, 3 kali bleeding pulak...suami cakap tak payah bersama dulu, nak lekat bukannya senang, nafsu boleh tahan...nak ada rezeki zuriat bukan senang, so mmg kitaorang x bersama sampai 27minggu (ikut saranan doc)...tapi skng dah 34minggu pun still tak bersama🤣🤣

mcm sy firstmom juga,suami yg selalu menjaga..xbersama pon lg smpai skrg 38weeks...lebih risaukn baby...nk lebih yakin scan tnya doc,sbb doc je tau kita risiko atau tidak kan...

atas rahim kot..sy dari awal trimester satu sampai 3 sy bersama dgn suami.. Alhamdulillah xde msalah pape..kdg risau juga kot2 ada keluar darah..tp xde..ok je..

Rasanya jgn lagi.. i think that’s too early especially ini first pregnancy… sabar dulu.. maybe dah masuk 2nd trimester nanti once baby dah semakin kuat then okay..