scan xnampak jantina

Assalamualaikum ibu2..now sy 26w.. baru lepas scan di klinik swasta. Utk 2,3,4,5d.. termasuk details scan lah. Alhamdulillah so far doctor cakap ok. Tp jantina xnampak. Sebab baby kepit peha.. doctor suggest repeat scan lagi seminggu. Nak tanya, sini ada x yg berpengalaman kena repeat scan sbb kali pertama scan xnampak. Next scan tu nmpk ke? Sy td tgn bby kt muka. So muka pun xjelas sgt. Tp doctor ckp kalau tgok muka tu mcm girl. Ramai yg teka bby girl.. sy pun rasa mcm girl. rasa excited plak nak scan next week. Lelaki ke perempuan xkisah pun sbnarnya. Cuma excited sbb first bby.. tq

37 Balas

Saya masa first scan tu tak nampak jugak sebab baby kepit kaki, lepastu repeat scan still jugak tak nampak. Saya stress terus saya kata kat husband, biar lah taktau jantina pun saya tak kesah. Saya taknak tahu jantina asalkan baby selamat 😂 tapi tulah masa nak admit ward tu boleh pulak nurse bagitahu jantina anak saya. Tak jadi rahsia dah hahahahahah anyway anak saya baby girl. Ada terfikir jugak kenapa masa beli baju baby berkenan sangat dengan warna lembut lembut macam pink cair biru cair rupanya baby girl 🤣

Congratulation....sis...normaly memang kita ibu ni excited bila first baby,bila nak scan bukan main lagi nak tngn camna rupa baby dan jantina kita,kalau ikut pengalaman Sy saje case jugk ngan sis,masa scan x tunjuk langsung banyak kepit,kata doktor kemungkinan baby malu sebab baby girls,,cuma kita sebagai ibu berharap yg terbaik bagi baby kita agar kita selamat bersalin dgn sihat,sempurna,dgn berkata doa agar baby kita jadi anak yg soleh...

Sy pun bru mnggu lepas g scan 4d 27w..time scan baby ttup muka dgn tngan mcm menyorok je muka..dgn jntina pun x dpt tgk sbb baby kepit kaki dia..puas jg doktor pujuk nk bg baby pusing smpai doktor suruh pergi minum dlu nk bg baby pusing ..last2 dpt la jg tgk sipi2 walaupun x penuh..🤣..x pe la jnj tahu baby sihat sempurna pun dh cukup🥰

4y ago

Muka mmg nmpk separuh je..puas pujuk x nak jg angkat tngn..last2 dpt jg tgk jntina doktor kata burger ( girl ) setelah puas pusing kiri kanan nk bg baby bka kaki..

sy dlu dh 8 bulan bru bleh nampak jantina. sb bfore that setiap kali scan baby tunjuk punggung je hihi. dh tau exactly jantina baru smbung shopping baju yg ala2 gegirl hehe. scan yg 8 bulan tu kt Klinik Nurul alam damai. puas hati. doctor gosok2 perut smpai bby bergerak dan dia scan smpai bleh nampak jantina.

seronok pulak baca komen2 pasal scan jantina ni..sy insha Allah next week nak p scan tgk gender bby..kalau ikutkn bby sy ni stiap kali dktr scan mesti dy sepak2..asal kne scan je dy suka nak sepak😆..harap2 nampak la jantina bby sy nnti..suami ckp dy mmpi ank kami ni boy😚 tp dlm list nama ank byk nama girl je😂

Kalau tak nampak pun, belum tentu girl. Sebab ada yang 3 Kali scan. Still x nampak kaki sepit. Ramai orang cakap girl. Sekali yang keluar boy. Hehe. inshaAllah try lagi sekali buat 5d. Kalau doc yang okay, dia try jugak nak kasi baby gerak.. dia siap suruh kita keluar lagi jalan2 dulu. Pastu masuk room balik 😁

Sye mse detail scan 23weeks,doc ciap tye nk tau jntina..xyh tye da..dye gtau ponpuan..pastu beria bli brg bby sme gurl pnye..tp dlm aty cuak jgak,smlm scan lg kt kk,dye tye da tau bby girl?jd,da xrsaw,sebb confom da girl..alhmdulillah..sebb bby mse scan,memg aktif..asal scan,bgerak xenti..

4y ago

Huhu..alhmdulillah..bby aktif..cmpi kdg2 nk cek bacaan jntong pon dye bgerak cmpi xdpt bacaan tepat..scan kli ke3 nty mgu36 sebb ad sjarah czer..

Hai semua.. terima kasih sudi bagi respon pada pertanyaan sy.. alhamdulillah.. sy dah selamat bersalin baby girl pada 30.4 lepas..ehehehhe. baby memang xnak tunjuk. Last scan masa dh admit ward, malam sebelum beranak pun still xnampak.. alhamdulillah bby sihat walafiat..

Saye pon mase detail scan time 19weeks, tak nampak jantina mula2. Tp doc tu baik die bagi mase n suruh minum air masam2 dulu. Lepas dah minum tu, scan lagi sekali alhamdulillah baru baby nak tunjuk gender dia 🙊 try minum air masam2 dulu before pergi scan nanti

Sy scan 20w baby pn x mau tnjuk jntina dia. Pastu scan lgi 28w alhamdulillah nmpk bebird and ball dia. Ank yg ke3 tpi xcited sgt sbb ank ptama girl 9y, kedua boy dh 6y. Dh tau jntina bru husb ajak shopping brg baby boy. Sbb bju yg ada dh lusuh and bnyk dh bg org.