Tips 5D scan .

Saya nak tanya tips sng bby tunjuk muka , saya dah mkn benda sejuk , manis tp tula tangan dan kaki baby kt muka . Sedih jgk laa td scan . Doc lelaki yg scan 4d nya. Dia scan tak smpai berapa minit . Skli jee dia tgk pastu dia ckp bby taknk tunjuk muka dan terus suruh bngun . Sy mcm ..... Sy bayar harga scan tu rm80 . Saja laa nk tgk bby buat apa , nk tgk muka dia . Yelah anak first kita ni excited . Nk tggu scan kk takthu bila. Sy bru skli je scan kat kk . Tu pun tak nmpk pape . Walaupun scan 4d/5d ni tak laa penting mana . Tp nk jgk tgk . Tp mmg kejap mcmtu je ke ? Rasa mcm terkilan pun ye . Tak puas nk tgk apa dia buat kat dlm tu . Pdhal anak sy aktif masatu . Sbb rasa dia tendang2 . Masa buat details scan pun , kaki tangan mmg kat muka dia . Tp dpt laa tgk dia bye bye . Dia gerak berpusing bagai . Huargh ttiba rasa sedih sgt sgt bila lepas scan 😭#firstmom #firstbaby

18 Balas

kesiannye.scan kat mana tuuu..sy Bru je Lps scan kat sonobee. Alhamdulillah puas hati. Sonografer perempuan. sy amek detail scan+4D. harga 108 mcm tu je. tapi pagi2 baby sy tido.haha sbb mmg xde rasa Pon pergerakan dia. Kali pertama pegi bby mmg xbg keje sama... pdhl dh lama jgk la Dr tu pujuk. siap ketuk2 perut sy.pastu dia bg appointment Kali ke2 free je sbb baby taknak tunjuk muka... kira puas hati lahh kan.. tapi syg Nye Anak sy mmg tgn dgn kaki² dia tutup mukanye,pdhl Dr siap bg sy 15 utk g berjalan.minum air sejuk/manis/mkn usi perut,sbb nak bg dia bangun. Dr tu cakap dia duk tido mengiring jd Susah nak nmpk muka.. walaupun xjelas dia record la keletah baby tu. haha so far sy puas hatila kat sonobee ni walaupun xnmpk jelas Pon.

sy scan sonobee. walaupum baby tk tnjuk muka, dorang record taw vdeo keletah dia tutup dgn tgn. kejap kejap dia bekerut kening. mulut ternganga tgh menangis ke makan ke tktau la dia. tapi doc mmg try hard ketuk perut sy bagi baby alih muka. dekat sejam jugak anatomy scan plus 5D scan , rm138 tapi dapat link untuk vdeo dan gambar dia. puas hati sangat. boleh search dekat website sonobeee dan tgk klinik paling dekat dgn tempat awak.

11mo ago

sy scan 23 weeks. 5D tak lawa sbb baby tk tembam. sy nak repeat 5D nanti heheh. link 3 hari dapat. tapi sy hari ke 4 bru dpt, sy wssp dgn klinik. mntk personal

Sy scan 5d waktu 32w. dktr bersungguh2 cari angle. mula2 bby membelakang scan. dktr goncang perut sy. lpstu dktr minta suami pi beli aiskrim pstu dktr scan balik. eih dia dh pusing hadap depan tp ttup muka. dktr punya la usaha, akhirnya npk juga..mmg muka marah bbynya 😅 smpaikn dktr cancel appt patient lain sbb nk settlekn sy saja. Appt pkul 8pm, settle dkt 10pm 😂

11mo ago

better cari klinik khas ibu mengandung. Sy pergi klinik gynae, dktr pmpuan yg scan. ni pregnancy ke 3 sy dan 1st survive. so dktr mmg bersungguh nk tunjuk. tp itulah dh hjung2 baru nk tnjuk muka.

Klinik mana tu ? Saya scan 5d juga dan anak memang tk bg kerjasama kaki tgn smua naik ke muka siap hisap ibu jari kaki , dan vid hisap tu pun doc simpan dlm cd gmbar scan smua , dan lama juga doc pujuk siap goyang2 perut saya , walaupun gmbar muka tak memuaskan sbb ada tgn sikit tapi ok nmpak juga muka mata hidung mulut , cuma tgn babg lindung dahi , hasil pujuk doc tu

Saya haritu scan kat klinik anda nk buat 5D, lama sangat doc belek2 pujuk baby . siap buatkan air choc manis nk suruh baby tnjuk muka😂 saye rasa ade la dkt 1 jam doc usaha ttp baby xnk tnjuk muka. Last2 doc ckp nnti la awk repeat balik, tak payah bayar. Free sye balik camtu jer. Huhu rasa mcm baiknya doc ni padahal lama jgk dia scan tgk baby🥰

mungkin sedih lebih sbb mahal. sbb tu 4/5d scan ni tak perlu pun takpe. sbb mmg bukan 100% boleh nampak muka. details scan tu yes digalakkan. tak lama dah nak jumpa baby tu. jgn risau, tak ikut muka awk mesti ikut muka suami awk. tu je. yg penting baby sihat membesar seiring dgn usia.

11mo ago

sy pun first mom. tp tulah duit masing2 kan. patutnya suruh tgk lg. sbb bayar kan bukan free. tp benda pun dah jadi so takleh buat apa lah.

Biasanya kalau masa scan tak nampak muka baby, klinik akan refund duit tp tak full or dorang bg repeat scan for free. Masa sy scan pon baby tutup muka dgn tangan plus waktu tu baby tengah tido. Sonographer gigih goncang perut kejutkan baby and pujuk baby tunjuk muka.

Next time sis pegi klinik yg mmg bt scan je mcm sonobee.. xpn klinik yg dr ppuan.. sb ppuan besenye fhm skit perasaan ibu2 nk tgk muke anak.. so dr akan try smpai menjadi. Even amik mase lame.. kalau dr laki mgkin die xleh nk fhm skit perasaan tu..

1. pilih sesi pagi 2. jgn makan berat sblm sesi scan bermula sbb baby akn tidur jika terlampau kenyang 3. juruscan perlu tahu teknik2 utk lakukan scan. jika 3d4d xdpt dilakukan biasanya klinik hny caj utk scan biasa shj.

Saya scan kt Sonobee Klinik Amani Semenyih. Sonographer ppuan, dan sangat gigih ya, berkali2 scan cuba dapatkan gambar muka baby, walaupun muka baby menempek dkat placenta 🤣 cuba sis scan kt sonobee plak