Maaf bertanya

Assalamualaikum ibu2 yg dah bersalin.. Maaf nak tnya sikit... kalau kita dah bersalin.. Mmg tmpt private kita tu akan longgar ka? Ada cara nk okeykan balik x? #firstmom #pleasehelp #seriusnanya

7 Balas

pengalaman sya brpntang tak mkan sbarang jamu ubat2 ketetkan vagina lgsung ..pastu ramai yg ckap nnti longgar laki tak suka lah apa lah ..cuma lepas je bersalin sya diajar oleh nurse dan bidan selalu kemut ..tak kira masa kemut je .. terutama skali time jlan harus kemut ..kemut ni untk mnaikkan pranakan ,ktatkan dan ad lg lah lupa .. Alhamdulillah skrg ank dah nk msuk 2 thun suami ckap ketat lbih pda ank dara .. pendapat sya tk prlu pun jamu2 ke apa tu yg pnting snaman je ..

Buat senaman kegel stiap msa xkira kat mna pon awk brada. Mcm mna nak tahu cra betul cuba google xpun tgk youtube. Tpi yg pling sng nk try ada lh bila awak buang air kecil try tahan itu adalah muscle yg betul bila buat exercise. Agak susah bila kita bru firstime nak buat. Tpi xpe..try je berkali²..lma² pndai la. 😊

vagina ni elastic. boleh membesar smpai boleh keluar baby & kembali mengecik kpd normal.. jgn prcaya cakap penjual jamu/supplement/makcik bwang bab longgar la,lus la,laki lari la.. tu la contoh2 prempuan murahan yg menjatuhkan maruah wanita. boleh buat senaman kegel, free of charge je.. baik utk vagina&rahim.

vagina takda istilah longgar/ketat mcm skru. dia sejenis otot. tp logik la bila kepala budak keluar kan, dia mengembang. ambil masa nk kecut balik & kena bykkan senaman. salah satunya senaman kegel. boleh google/youtube mcm mana nk buat.

nurse ada bagi tips , masa pantang tu , sis boleh buat senaman kegel / kemut .. macam tengah duduk bagi baby susu ke kan , kemut .. selalu buat macam tu , bagi otot kita tu okay balik .. otot kita kembang bila baby keluar , normal sis .. no worry

buat senaman kegel.. nk ketat mcm zaman anak dara blk mmg tak lah.. tp rajin² buat senaman kegel

Ada, buat senaman kegel