Sacn kehamilan, tidak sesuai dengan minggu hari pertama period

Assalamualaikum ibu2. Siapa ada pengalaman scan kalau ikutkan hari pertama period skrg dh 8w. Tadi sye ada buat scan. Baby ada jantung pun ada. Cuma dr tu cakap belum boleh ukur sbb kecil lagi. Sye sedikit risau ;(

6 Balas

Pengalaman saya ibu 2 anak,saya tak pernah nak try scan dibawah 11w sebab masa tu baby kecil lagi.tapi bila dah masuk trimester pertama(11-14w)doktor kkia akan scan sendiri utk confirmkan tarikh dijangka bersalin, dan menentukan minggu kehamilan,melihat tumbesaran bayi pada trimester pertama&nak mengenalpasti sama ada kehamilan kembar atau tiga atau lebih. Masa scan ni utk trimester pertama(11-14w)dah boleh nampak dah kepala bayi, tulang belakang, tangan, kaki, denyutan jantung. Bila nampak bahagian-bahagian penting ini, kita boleh menghela nafas lega kerana bayi yang di dlm perut sekarang boleh dikatakan perkembangannya normal. Kadang-kadang scan biasa ( melalui perut ibu) tidak berapa jelas.Perlu buat Details Scan(18-22w) So,nasihat saya..sis tak perlu risau sangat bila tak nampak apa² pun ukuran bayi 8w sebab saiz baby sebesar biji sawi saja.Just enjoy the moment as a mom to be🥰

1y ago

Lega dengar sis kongsi bgini. 😊 sye jadi lebih berhati2 sbb pernah gugur last year. Apa2 pun terima kasih sis 😘

Waalaikumussalam wbt.. ukur baby dlm scan tu kita panggil CRL, mmg awal lg awk nak ukur ni sbb baby ty hanya sebesar zarah je.. nt sblm 12w, dh buka buku pink.. kalau kat kk kita akan ada RME 1, masa tu baru doc akan ukur btl². Kalau regular period xda mslh.. teruskan mkn folic acid, jga mkn mnum dan jgn byk berfikir sgt.. doa yg baik2 ya..

8w tu besar biji sawi je awaknya. nampak dlm scanner tu sbb zoom berapa ratus kali. jgn risau, jaga makan, makan folic acid. jgn buat kerja berat & bykkan rehat. nanti 2-3w scan lg repeat. dah ada heartbeat tu Insha’Allah ok berjalan lancar.

1y ago

takpe Insha’Allah kalini ok2 saja. bykkan rehat ya awal2 ni. sy pun tahun 2021 keguguran masa 13w, ni nak masuk 31w dah. jgn lupa folic acid & minum air putih. angkat benda berat ke apa jgn lg tau. elakkan bersama juga. sy doakan☺️

8week mmg kecik. cuba la tengok perkembangan size baby dlm the asian parent app ni. kan ada. awak masok kan detail awak kemudian nnt die tunjuk perkembangan size baby mengikut week

boleh je ukur. kenapa tak boleh. saya pun pernah 8weeks scan sebab ada spotting. doctor scan and ukur boleh je.

1y ago

mungkin factor mesin scan klinik juga kot. tak apa. nanti repeat scan 10weeks ke atas.

mmg kecik lg pun baru 8weeks..