Early scan baby

Salam hi mommies. Siapa pernah experience pengalaman macam saya? First scan, 29/7 haritu saya scan early pregnancy klu ikut tarikh last period sy 6w time scan kantung dlm 5w. Harini 19/8 saya repeat scan d mana sepatutnya saya 8w, tapi scan tadi kantung membesar tp 6w. Saya agak risau sbb dr ckp 50-50😭 sye tkde bleeding. Siapa yg pernah alami mcm saya dan lama lama scan baru nampak baby? #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

Early scan baby
17 Balas

ᴊɢɴ ᴛᴇʀʟᴀʟᴜ ᴋᴇʀᴀᴘ sᴄᴀɴ sɪs ᴋᴀʟᴀᴊ xɴᴋ ᴋᴇᴄᴇᴡᴀ... ɪᴛᴜ ᴘᴜɴ 1 ᴛɪᴘs ᴊɢᴋ.. ᴅʀɪ ᴋɪᴛᴀ ᴋᴇᴄᴇᴡᴀ ᴅɴɢɴ ᴘᴇᴋᴇᴍʙɴɢɴ ᴋɴᴅᴜɴɢɴ.. ᴇʟᴀᴋᴋᴀɴ sᴄᴀɴ ᴛᴇʀʟᴀʟᴜ ᴋᴇʀᴀᴘ sɴɢᴛ ... ᴄᴋᴜᴘ sᴇᴋᴀᴅᴀʀ ʏɢ ᴋɪᴛᴀ ᴍᴍɴɢ ᴅʜ sᴀʜ ᴘʀɴɢᴛ ... sʏ ʙᴜᴀᴛ ᴍᴄᴍ ᴛᴏ ᴊᴇ... ғɪʀsᴛ ᴛɪᴍᴡ sᴄᴀɴ sɴᴅʀɪ ᴘᴜɴ ᴊᴜsᴛ ɴᴋ ᴛʜᴜ ᴊᴀɴᴛɪɴᴀ... ᴘᴀsᴀʟ ᴘᴇᴋᴇᴍʙᴀɴɢᴀɴ ʙᴇᴛᴛᴇʀ ᴛᴜɴɢɢᴜ ᴊᴇ ɴᴜʀsᴇ ᴋᴋ ʙᴀɢɪ ᴛᴀʀɪᴋʜ ʏɢ sᴇsᴜᴀɪ ᴜɴᴛᴋ sᴄᴀɴ

Sama mcm saya, kalau ikut last tarikh period janin dah 6 minggu tapi scan rupanya baru 4 minggu. Time fes time scan, pergi klinik swasta yg tak brp bagus, dr tu cakap mcm2 siap suruh refer hospital sbb bimbang luar rahim padahal x de bleeding/sakit apa2. pergi hospital, dr cakap janin kecik lagi ni sbb tu belum nampak , nampak hanya kantung shj. bersabar dan positive kejap dalam masa 2 minggu(8 minggu), datang scan ke klinik lain dah nampak baby , baru 6 weeks. kena positive dan jaga badan baik2 awal2 ni. kalau x de bleeding/apa2 sakit in sya Allah tiada apa2. skrg dah 38 weeks doakan bersalin mudah ❤️

saya pregnant anak kedua ni pun sama juga puan , boleh jadi wrong date period yang kita bagi tu .. kalau takda bleeding puan jangan fikir bukan2 doc kat tempat saya cakap ia sangat normal sebab kadang tu persenyawaan tuh berlaku lambat terutama pada orang yang jenis period tak teratur .. inshallah ada tu , saya hari tu 4x scan baru nampak , jangan terburu2 tau selagi takda bleeding inshaallah ada rezeki .. kecuali puan rasa sakit perut yang teramat sangat dan ada pendarahan segera ke hospital .. doa yang baik2 ye puan ☺️

sy hari tu tarikh lari jgk.. ikut periode da 7w tp scan kluar result 5w.. jgn risau ya ibu.. awk kene jga diri.. jgn mkn mknan yg ad cuka, jgn mkn nenas, air soda semua tu pntang dulu yaa.. mknan trlalu pedas pun elakkan.. InsyaAllah Allah jaga.. sabar dan jga diri dulu k..

2y ago

Mudah mudahan begitu . Tq ye awak ❤️❤️ doakan kandungan saye ye . ❤️

try scan kat klinik lain tapi tunggu lagi seminggu 2 ke baru scan. sy dulu sampai nangis sbb risau. sy try scan kat klinik lain alhamdulillah ok je xde mslh pape pon maybe doc tuu tersilap. kena cari klinik yg mmg khas utk ibu and anak je lagi bagus.

kakak sy pernah mcm tu.. sepatutnya 11w tapi bila dia kna scan balik baru 9w.. lepas2 beberapa hari tu, cek balik , doktor kata baby da tiada😭punyalah sedih .. sy yg ternangis.. tapii sis jngan risau . mudahmudahan baby ok ya..

Saya harini baru pergi scan, ikutkan dah 7w1d tapi bila check baru 5w lebih. Tadi pun baru nampak kantung jaa. Semoga semuanya baik2 saja dan kandungan kita membesar dengan sihat. InshaAllah aamiin 🤲🏻 #firsttime

2y ago

aamiin. saya pun sama. sptutnya 7w4d tapi scan baru 6w4d. masa scan nmpk embrio dengan kantung. Dan dah buka buku pink. alhamdulillah. Saya takde bleeding. semoga kandungan kita sama2 membesar dengan sihat. aamiin 🤲

Yg gambar kedua CRL tu doc tak dapat pasti kan samada tu baby atau darah beku. Minta jasa doa mommies semua untuk doakan saya agar keajaiba. Dari Allah Berlaku ya aaaminn 🤲🏻🥺

Da nampak bby ka sis?? Kdang2 tarikg mmng lari skit dri trikh sebenar,,cntoh sy 11w tp sbnar nya kurang bberapa hari,,kna tggu 2minggu lagi ya sis??

2y ago

Ye dia suruh saya dtg scan lagi 25/8 ni plak saye tkthu nk pegi ke nk tunggu smpai 11 weeks dulu. Sis scan brpa minggu?

saya pun sama sis sepatutnya dh 12 weeks tapi doktor kata baru 6 weeks.. 50/50 takot kandungan x jadi.. tapi dh nampak heartbeat 🥹 semoga ada keajaiban 🤲🏻

2y ago

Aaaminn semoga ada keajaiban untun kita 🤲🏻 so doc ada minta awak untuk scan lg 2 minggu tk