Upt Positif , Tak Pgy Klinik check Hanya Tunggu Appt KK saja takpe ke .

Assalamualaikum Ibu² . Saya anggaran 5week Hari ni mengikut trace . . 17 /10/2021 .. maaf saya nak tanya . Selepas upt Positif , ( 4× upt positif ) clear blue digital Juga Positif 2-3" .. then saya tak check di klinik swasta , tapi terus appt Kk Bole ke ? ? mean betul ke kita mengandung 😅 bukan nak fikir buruk , maksudnya mana nak tahu kandungan tu ada . sbb saya tiada rasa apa2 simptom . Ada ke kes Upt tu positif tapi tak mengandung pun 😅🙏 atau tiba2 nanti G kK Tak de kandungan pun . Ada ke mcm tu ? Saya tak pergi check Di klinik swasta , sbb lagi 2week Appt saya di KK . sebab saya baca saranan utk scan klinik 8week ke atas untuk tidak kecewa Dalam result tak "nampak lagi" . banyak baca ,Nak scan pun Takkan nampak lagi sebab masih awal . tapi mmg ikut pada orang lain lain kan .. saya Appt kk 4hb November ni anggaran 7week lebih kalau ikut trace Period la .. so better tggu je kk terus atau perlu ke klinik swasta .? maksudnya Bukan rasa tak perlu . sebab appt Kk 2week lagi . so teruskan Tunggu KK atau Pgy swasta Untuk check ?? terima kasih share pendapat ibu2 😘#ingintahu #firstbaby

6 Balas

waalaikumussalam saya prefer puan buat beta HCG (ujian darah) untuk menentukan kehamilan ..ini kalau beta HCG memang confirm punya dah ..upt ni detect hormon HCG je takkan detect benda lain ..once dah positif upt terang InshaAllah hamil ..yang ada kes upt positif tapi tak hamil tu sebab chemical pregnancy ..bukan sebab cyst atau apa yang buat upt positif..upt positif bila ada hormon mengandung saja ya .. chemical pregnancy yang saya sebut ni dia punya step terhenti sampai persenyawaan je lepastu dah stop kiranya belum berjaya menempel sepenuhnya tapi dah gugur awal itulah chemical pregnancy yang tinggal hormon saja ..kalau keguguran pulak bila janin dah memang lekat betul2... jangan salah faham ya ..keep on positif jangan ambil side negatif ..ibu mengandung tak boleh stress ya ..jangan fikir pelik² ..kalau dah try banyak upt dan positif memang betul dah tu puan ...

3y ago

terima kasih saranan awak sis .. so kalau ke klinik , saya perlu ckp check up beta hCG ke . . ye . mmg Upt saya tu positif dan saya ada buat Waktu berbeza . last digital tu 4hari Lepas . saya pun ada terfikir Nak cuba lagi test dalam Minggu ni pula nak tgok result Upt tu lagi Okay . InsYaaAllah saya akan Cuba check UP Klinik Yg HCG tu . terima kasih ye . sbb saya pun tak tahu ada jenis2 check Up Yg ada 😅 🙏 Terima kasih awak

Ada juga yg upt positif tp sebenarnya ada cyst di rahim. Orang selalunya pesan untuk confirmkan pregnancy dgn scan kt swasta dulu. Setidaknya kita pun tau oh betul mengandung, lokasi dlm rahim apa semua. Jadi nk buka buku pink nanti pun hati tenang, dah boleh tunjuk gmbr scan bukti mmg mengandung. Memudahkan kerja juga. Ni pendapat sy jelah. Lagi satu, walaupun anggaran dr kiraan period dah 7 weeks lebih, tak semestinya usia kandungan sebenar pun 7 weeks jugak. Jd potensi utk pegi KK, scan, dan tk nmpk kandungan pun boleh jadi. Melainkan mmg cycle sgt teratur dan waktu subur on time, boleh la dpt timing yg sama. Tp waktu lekat dlm rahim tu kita pun tktau. Boleh jd lebih awal, boleh jd lagi lambat.

3y ago

oh okay2 . bermakna saya mmg kena confirmkan Untuk check Up di klinik dahulu la . Hcg Dan Scan Tu .. sbb mmg saya Risau juga , saya risau pasal chemical pregnancy , dan Kandungan luar rahim tu . bukan nak negatif . cuma yela belum confirm kan . nak pgy pula terfikir yg saranan yang lain pasal masih awal untuk check scan . tapi tengok pada orang lain lain kan . sebelum ni mmg saya baca je dulu research dalam ni . cuma tula orang pun berbeza kan . so tak bole agak sebelum check up . . tu saya cuba Juga Tulis ni nak tau pendapatt direct soalan saya.. hihi okay Terima kasih Awak share pendapat ☺️

wslm, saya last period 2sept, 6okt tak period saya cek 4upt semua positif, mcm tak percaya sbb sblm ni lewat 22 hari tak pernah positif, so 8okt saya g klinik swasta scan utk pastikan mengandung atau x? so doc cek alhamdulillah npk kantung dan bru 5w.kalau kk tu saya dh kol dia bg tarikh 21okt bru dtg, saya tak sure utk bukak buku atau apa. mcm puan dr tertye2 puan boleh g klinik swasta scan dlu. sekurang kurangnya puan boleh tau ada kantung dlm keadaan selamat di dlm rahim.harap.info saya membantu.

3y ago

oh baiklah . terima kasih sis share dengan saya . ☺️👍

4 nov tu appt KK tu utk apa ya? scan or buka buku pink terus? sy pernah buat ujian sendiri positif and xpasti pregnant or not, plus xingt lansung last period cycle. sy call KK, dia sruh booking appt utk scan di KK jgk bhgian pesakit luar (booking melalui mysejahtera) utk mengesahkan kehamilan dan usia kehamilan. bila dh sah hamil n minggu kehamilan baru dia bg tarikh utk buka buku pink. All Free of charge.

3y ago

saya tak pasti 4hb tu nanti saya akan check up test Dahulu atau Untuk buka buku . sebab dptkan appt tu saya call. dan saya minta sambungkan ke bahagian ibu anak ,. then dah sambung, saya ckp saya Nak appt untuk buka buku pink e then nurse pun takde tanya pasal confirm pregnant atau tanya Ada pgy Klinik confirmkan ke tak.just tanya bila last period dan kehamilan Ke berapa.dan saya jawab je , nurse pun Terus bagi appt. Btw Saya Gombak KL.

Terima kasih ibu2 yang share pendapat malam2 ni kan . heheh . Alhamdulillah terima kasih banyak² . Okay saya mmg perlu check Up di Klinik swasta dahulu Dan teruskan je appt KK tu .☺️☺️

walaikummusalam mcm sye lh....sye pon xg chck mne2 trus ke kk je pastikn.....jnji mkn je folic asid tu jgn tinggl....

3y ago

insyllah sis...sye pon mcm sis xpi stay pkr positif trus ke kk check mmg ada .....skrg sye dh 17week...