Berat baby tak naik banyak

Assalamualaikum hai semua mommies. Nak tanya ada x yg ada pengalaman baby kecik? Saya 35w 5d, scan harini baby 2.1kg saja.. border kat graft.. so doc kata monitor lagi 2mgu kalau kurang dari graft kena induce @38w.. 😅

1 Balas

Mungkin boleh cuba cara makan. Setiap kali makan nasi, atau mee atau apa2 lauk pauk perah dengan limau nipis atau kasturi. Elakkan minum susu atau kopi atau teh atau semua minuman caffein ketika makan makanan berat. limau untuk bantu cepat kan proses penyerapan vitamin minerals makanan ke dalam badan dan terus ke bayi. inshaAllah berat baby boleh bertambah. susu dutch lady tu kena ambil sehari 2 gelas sekurang2 nya 2 gelas sehari. tapi susu kalau minum mesti kena jarak dari makan ubat dan makanan berat dalam 2 jam jarak. minum susu sahaja tak blh campur dengan benda lain.