Adakah Membuat Scan Boleh Membahayakan Baby Di Dalam Kandungan??

Assalamualaikum di sini saya ingin tanyakan adakah membuat scan detail or apa pon scan untuk kesihatan baby akan menyebabkan affect yg tidak elok kepada baby di dalam kandungan??.sy brtnya di sini sebbnya my mil kata kalau scan ni tajam dan akan mmbhyakan ke baby...jd selama pg scan di KK tak boleh la ye??.mintak pnjelasan semua sebbnya sy dah stress klau ceta ke mertua ttg sy g scan di klinik akan ada ja perli dari my mil.maaf kalau bhsa tulisan sy ni tunggang langgang

11 Balas

Ni kes sama macam ipar saya! Baru ni baby kurang aktif. Saya risau. Ajaklah husb pi scan klinik swasta.. eh boleh pulak dia perli2 kata takpyah scan selalu bahaya untuk baby. Apa yang selalunya?!! Last saya scan masa 15week.. ni dah 24weeks.. husb pun nyaris2 nak ikut cakap akak dia.. habistu dalam perut ni. Ibu2 je tahu risau bila baby kurang2 aktif takut salah makan ke apa kan.. ada saja ipar saya tu tak kena la.. haritu 9weeks nak pergi bukak buku kat kk, eh dia kata takpayah awal2. Pkp ni apalah.. saya langgar je.. boleh je nurse tu buatkan buku pink.. nurse sndiri cakap bagus bukak awal2. Apa2 masalah boleh pantau.. geram rase.. macam dia pulak yg tahu segala benda. Sampai kadang husb pun naik geram dgn akak dia..

4y ago

Sis msalah dgn kak ipar sy pulak dgn mak mertua,klau boleh mil sy tu ubt Zincofer tu and yg ada kaitan dgn mngndung ni pon dy xbg mkn yg stressnya my hubby tu sokong ja pa yg mak dy katakn tu yg sedih jd sy buat kptusan dduk rumh dgn mak dan abah sy bnding dduk rumh dy tu,biaq la org nak kata apa.hubby sy lak kja di Selangor kmi PJJ jd sy rasa better sy dduk dngn mak ngn abah bnding dduk rumh mak hubby sy tu semua dy xstuju mw klau ank sy xsihat dy nak salhkn sy jugk baik sy ni ja hubby sy blik sini baru sy nk blik rumh mak dy tu

pnah dgr org kata scan ni bhya,,tp setahu saya dr research yg buat n tanya kat dokter,so far skrg ni zaman dh moden n bahan yg digunakan pon telah dikji dulu sblom digunakan,scan ni xbhaya kan bby, sbb dia bukan pkai chaya yg macam x-ray,,,x-ray yela bahaya,tp scan tak,,,lagipon scan ni adelah antara medium yg penting semasa khamilan...lagi2 utk yg bermasalah smasa hamil,mmg nak kena up to date keadaan bayi,,think positive and insyallah will be positive,biasa lah org tua mmg gtu,rsau kan kita,bukan org tua je,hsbnd saya pon gtu,last2 dkter ckp scan xbhya baru lah dia prcye... klo x risau xsudah bila nk kne scan bby,,

4y ago

Noor Eziati ya baik terima kasih ya sis...

😂😂😂😂😂😂🤭🤭🤭🤭 Klau bahaya takkan doctor pakar scan saya sampai 2x dlm masa sehari.. scan tak sama dengan X-ray, kena tau beza tu.. Detail scan tu penting jugak sbab nak tengok ada apa2 yg abnormal pada baby or tak, klau ada masalah senang doctor nak atur rawatan awal.

4y ago

Tula sis...hmmm...hubby sy tu ank bongsu ikut ja apa yg mak dy kata.😭😭Tu sy buat plihan dduk ngn mak ngn abah sy di sini bnding dduk ngn mil sy tu.sy ngn hubby lak kmi PJJ,jd sy fikir elok sy dduk ngn fmily x stress sngt dgn keadaan sy yg baru nk msuk 13minggu ni

Tidak merbahaya pun. Kesian puan. Harap puan sentiasa kuat sebab tak ada pun bukti perubatan yang mengatakan bahaya ultrasound kepada bayi dalam kandungan dan ibunya. Puan ikut je nasihat doktor dan jururawat yang merawat puan.

4y ago

Amira terima kasih ya sis InsyaAllah sy boleh sabar lg..

Lamakk aiii pelik laa...apee lak bhya nyaa scan sya ni dri 12week smpai 22week ni daa 3x doc scan... X de nyaaa la bhyaa sis scan ni nk pntau bby jgk bg fham dkt mil tu ehehehe... Lucu plk rsa nyaa kan... Sabr ja la sis...

4y ago

Mmg lucu...klau boleh ubt Zincofer tu and ubt mngndung yg lain pon dy xbg mkn tw sis sbb mil sy kata mak dulu mngndung xmkn pon ubt2 ni kluar elok ja ank mak tiga org tu..

scan tu xbahaya pon cume cecair yg letak di perot tu kalau hari2 scan tkut cecair tu serap jew setakat nak scan 1 bulan 2 kali boleh jew untuk tengok baby sihat or tak

4y ago

OK...terima kasih ya sis🙂

Xbahaya. Sbb scan ni vibration bukan radiation. Doctor pakar saya sendiri yg cakap. Sbb masa awal kandungan saya selalu scan. Dctr kata xbahaya.

4y ago

Tula msalahnya dy tak faham....pastu anak dy my hubby sokong ckap mak dy tu yg lg sy stress rasa nk mnangis ja boleh mak dy kata tak elok n kalau boleh ubt Zincofer n etc ubat mngndung yg lain pon dy tak bg mkn sbb kata tk elok dy siap kata masa mak mngndung mak xmkn pon ubt2 mngndung ni kluaq elok ja anak mak 3 org.

xde bukti yg scan baby tu bhya...Sy google jgak sbb rmai dok kate scan bnyk2 bhya utk baby..xde pon bukti ckp bhya.

4y ago

Ya baik sis Marie...terima kasih ya

Akan jadi bahaya klu scan setiap hari...ikut saranan doc, doc lebih tahu

4y ago

Ya mmg tp my mil kalau boleh xbg scan lngsung sbb scan tu tajam my mil kata,yg lg stress my hubby pon sokong apa yg mak dy ckap tu n mil sy tu klau boleh ubt mngndung masa tgh pregy ni pon dy xbg mkn sis.sedih an...

Drp pembacaan sy, xde bukti yg scan baby tu bhya...