ADAKAH DIJUAL UBAT SAKIT PINGGANG UNTUK IBU HAMIL?

Assalamualaikum dan selamat petang ibu² hebat semua. Saya nak meluah dan bertanya🥲. Mana tau ada ibu² yg mengalami benda yg sama. Saya berumur 35 tahun. Sekarang sedang mengandung anak ke 3. Kandungan baru 19w. Masalah sekarang saya kena sakit pinggang. Semalam checkup,saya ada bagi tahu nurse,tapi nurse cakap itu biasa. Bagi saya bukan biasa². Sbb saya nak bongkok pun tak boleh. Berjalan,duduk,berdiri, mencangkung,semua sakit 😭😭 Saya solat pun sama duduk. Menggigil badan menahan sakit. Bila berbaring mengiring je yg tak rasa sakit. Tapi nak bangun tu siap lah,boleh menangis.. Pengalaman mengandung anak pertama dan ke dua tak macam ni. Tak ada kena sakit pinggang tahap teruk mcm ni. Banyak tugas rumah yg saya nak buat. Raya pun dah dekat. Mak mertua,ipar duai nak balik. Sbb ni pun rumah dia. (Macam mana kami boleh pindah ke rumah mertua ni,panjang ceritanya. Sebelum ni saya jaga mertua selama 3 tahun. Sekarang dah tak,dia ddk rumah anak perempuan dia). Astu saya diminta menjaga mak mertua saya yg dah tak boleh berjalan selama beberapa hari. Saya nak urus diri sendiri dan anak² ni pun terkial²,menahan sakit. Lagi nak kena jaga mertua tak boleh berjalan. Saya tak kisah pun kena jaga mertua beberapa hari tu,tapi tu perbincangan sebelum saya kena sakit pinggang ni. Skarang dah sakit,rasa mcm tak boleh je nak jaga. Sbb mertua perlukan 💯 penjagaan rapi. Suami ada,tapi tu lah..suami saya ni tak pernah diajar melakukan kerja rumah dari kecik. Ape pun tak tahu buat. Tapi sy tak salahkan suami saya. Bagi saya dia suami yg baik,memahami juga bertanggungjawab. Dia cukup sempurna bagi saya. Bila saya ajar anak lelaki saya buat kerja rumah,mertua saya cakap dgn anak saya,tu kerja perempuan. Bukan lelaki. Bior adik yg buat,abg tak payah.. Allahuakbar 😭. Anak lelaki saya tanya saya betul ke ape yg nenek dia cakap,saya kata tak ada istilah tu kerja perempuan,kerja rumah lelaki perempuan kena sama² buat. Okey,ada tak ubat untuk hilangkan atau kurangkan rasa sakit pinggang ibu hamil ni di farmasi or klinik swasta? Tolong bantu saya. Saya harap sangat pinggang saya sembuh sebelum tiba hari raya..jadi nanti saya boleh jaga mak mertua saya walaupun sekejap .. #ingintahu #pleasehelp #seriusnanya #bantusharing

5 Balas

Sis cuba makan panadol extend atau extra tu, tapi consult doc dulu lah nanti takut ada masalah lain pulak kalau memandai² kan.. Pergi swasta ya.. Kalau gomen mmg semua ckp normal... Mcm tu lah sy jugak, sy kena kencing kotor sampai jalan terbongkok², doc dan nurse kk ckp itu normal sakit bahagian bawah ari² n kemaluan tu sbb bby dh masuk laluan.. Pelik pon ada sbb sy baru 5 bulan masa tu.. Sy x puas hati pergi sepital gomen lak, dah dia ckp sy ada cyst.. Kena warded, tapi sebelum warded doc di PAC nak check sy dulu, bila sampai PAC doc yg check sy tu doc pakar dan HOD di situ, dia scan sy check betul2 dia ckp sy kne kencing kotor.. Xde cyst.. Dia discharge sy suh balik.. Just bg ubat antibiotics saja.. Itu pengalaman sy lah.. Which is better sis pergi jumpa doc yg blh bg more detail mcm pakar semua tu.. Kalau sis duduk area KL, sis blh follow Sonoworld Suraya. Dorg selalu buat free scanning utk rahim, buah pinggang and mcm² lagi.. For pregnant mommies pon dia ada buat juga tau.. All of the doctors are very nice.. Blh tanya apa saja. Bab jaga mertua tu kan, kalau sis tak larat sis blh minta suami yg jagakan..kena ajar juga suami buat kerja rumah, belajar lah sikit2 dulu bkn suh buat semua satu masa.. Cuba lah ya... Lagipon, tak wajib pon utk sis jaga. Saya pernah dgr UAI ckp masa dlm ceramah dia, sbb yg bertanggungjawab utk jaga mertua yg sakit adalah anaknya sendiri.. Dan sy sokong bab anak sis tu..mmg dari kecik kena ajar buat kerja rumah, biasa kan diri nanti dia dah besar dia tak susahkan org. Dia blh berdikari. Dia blh jaga anak bini dia sendiri..