Batuk

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Sy Pregnant 6 bulan. Ada tak ubat atau apa2 petua nk hilang batuk dan gatal tekak.. X tahan betul. Sampai sakit ari2 dan terkencing2.. ??

7 Balas

makan ubat batuk jenis prospan pastu dgn gula² utk tekak tu, klu pegi klinik mmg doc akan prescribe ubat tu.prospan sja yg boleh spjg mengandung sbb extract dr tumbuhan & xda alcohol.klu sy mkn ubat ni kejap je baik.selain tu boleh cari petua² traditional lain.

5y ago

Alhamdulillah. Nnti kene cri jugak nie..

Boleh try perahan limau nipi + beberapa titik kicap then minum...Perahan limau nipis bkn sebiji ye,buat sepotong sahaja.. Tapi klu masih x ok try buat byk2 then simpn dlm pti ais pastu minum mcm ubat batuk tu 3x sehari 1 sudu besar.

Sama la. Tp masa balik kampung husband 2 hr lepas. Famly members dia buatkan minuman hasil perahan limau nipis dengan beberapa titik kicap. Minum, then lepastu alhamdulillah surut dah batuk.

Sy pon kena jgk.. Minum ubat klinik xbaik2 2mnggu..lastly doc bg ubat antibiotics.. Boleh try jgk madu kelulut..

5y ago

Insha Allah akan buat jugak. Time mlm seksa. Batuk x renti2😥

No sis, dont use prospan! Kalau herba semula jadi atau tumbuh tumbuhan tak apa, still kena berhati hati

5y ago

In case the screenshot is not uploaded

Check ngn Doctor takut ada sensitivity masa pregnant