Batuk during pregnant

Salam monmies , ada tak petua nak hilangkan batuk tanpa makan ubat batuk . Saya tekak gatal sangat sampai batuk teruk . Minta mommies share petua ya . Saya baru pregnant 7minggu . Takut nak makan ubat batuk .#pleasehelp #bantusharing

19 Balas

Banyakkan minum air suam & elakkan air sejuk. Mcm saya saya stop minum air sejuk even air coway sejuk tu sampai lah batuk berhenti. And saya makan strepsil nak kurangkan gatal tekak. Ada org kata minum madu or air asam, tapi tak sesuai kot dgn saya sbb lepas minum makin batuk. Tapi kalau sesuai dgn sis mungkin boleh cuba 😁

sy masa 8w pernah batuk teruk sampai perut terasa keras dan sakit bila sy batuk.. sy cuma amalkan makan limau kasturi letak kicap sikit dan terus kunyah..pastikan biji limau tu buka dulu dlm 2 hari elok dah batuk.. sama banyakkan minum air suam ya jng sejuk..kumur2 garam pun ok tuk legahkan gatal di kahak..

Saya pon batuk start trimester-1 hingga masuk trimester-2...sampai muntah2 dan terpaksa guna inhaler sbb sesak nafas😣...nasib la xbrlarutan...masuk je 5bulan preg,hilang segala batuk..org kata alahan mengandung hormon berubah2,,ni masuk 8bulan dia mai balik dah😌..tpi nasib xteruk sgt..

Syg pn mcm awk 7weeks bru2 ni sy demm selsema, batuk..mmg tak makn apa2 ubt sbb tak berani..sy byk mnum air masak, mkn kurma, lps tu sy kumur air garam..and air garam tu sy celup pkai cottonbt sy swipe dlm hidung tepi2 tu sbb gatal2 alhamdulilah berjaya pulih dua hri hilang selsema sy..😅

time sy pregnant kalau demam,batuk selsema,mmg sy akan ke klinik. tak berani nk beli kt farmasi or kedai je. better p la klinik. nnti doc bg ubat dgn dos yg sesuai utk pregnant lady. so don't worry ok. yg penting momi kena sihat. nk bwk baby 9buln tu.

hi sis, im currently kena covid n batuk selsema teruk. tapi doc tak bagi ubat makan. dia bg ubat kumur je. sis boleh beli kt farmasi ubat kumur utk batuk/sakit tekak. mmg lepas kumur tu terus keluar kahak ketul2, lega sangat!

Sy mase anak 1st mmg batuk2 start dr thu mngandung sampai 5/6 bln baru elok,, bt ujian tiroid alhamdulillah xd. Ni pregnant kali ni hidung tersumbat pulak spi dh 4 bln. Mnta2 lah xd ape2 mudarat pd dri n pd baby jgk aaminnn

Sy pun dah selsama,batuk,sampai terkencing.. nasib demam 2 hari je,cuma batuk ga selsama,x hilang2.. ubat pun dah MKN tp x ok.. x tahu nk mkn ape.. risau kat baby je

Sis cuba amalkn perah limau kasturi campur dgn kicap.. kcau² then telan.. sy selalu buat cmtu klau batuk & tekak gatal

sy baru baik dr batuk. buat air perahan lemon suam letak garam sikit ja.. lemon separuh utk segelas.. cpat je lega