GULA TINGGI

assalamualaikum dan salam sejahtera mummy semua 😁 saye pregnant anak pertama. dan mase buat buku pink baru tahu saye ade kencing manis 😢 dan tadi cek gula. gula tinggi walau da kurang kan air manis. ade tak ape ii petua atau tips nak kurang kan gula dalam darah 😊

1 Balas

Saya pun kena jugak… Saya tukar beras saya kepada brasmathi sunflower sebab low GI, makan suku2 separuh. Sayur hijau makan banyak… Nasi mmg dah tak pernah tambah dah… Sebelum makan minum air masak segelas tinggi… Biar perut kenyang dan takyah tambah nasi… Makan buah2 yg tak manis sangat… Kalu nak minum air manis boleh tapi secawan je. Tu pun balas balik dengan air masak yg banyak… Air masak saya campur dengan chia seed… Lepas makan jangan baring… Buat lah apa2 kerja sikit supaya apa yg kita makan tu tak jadi gula tapi jadi tenaga… Biasa nya saya akan berjalan keliling rumah… Nak exercise tak larat 😆 Dinner makan awal… Tidur awal… Lewat malam kalau lapar saya minum je air masak banyak2 😂 Alhamdulillah harini bsp result cantik… Tak payah stress ye, kencing manis ni normal untuk ibu mengandung. Cuma perlu kawal je…

2y ago

baik terima kasih ☺️