mertua

Assalamualaikum ...... Cuma minta pendapat ....... Boleh ke atau tak mertua kita campur urusan rumah tangga kita???? ..... Dan mertua memang ada hak ka untuk halang kita balik rumah mak bapa kita.... Kadang aku bingung aku ni kawin dengan dia ke atau anak dia ???.....

31 Balas

Sy pernah bergaduh dgn suami,kebetulan mama sy ada,bukan MIL ya tp my mom,,tba2 dia jerit cakap jom balik😂😂sbb suami sy bru blik kerja dia penat,,sy terkasar skit smpi suami terasa,,tp suami sy ni mmng agak baran skit,,so mngkin mama sy takut kalau jd apa2.mmng xpatut mama sy masuk campur hal kmi laki bini..sbb pergaduhan tu bkn melibat kn mama sy,,smpi mama sy cakap berian pun belum lunas nk marah2 ank dia semua,,mama sy pun tahu kmi ni cukup2 makan ja..pernah mama sy mengata suami sy ni kedekut pdhal suami pernah bg juga duit untuk mama sy,duit raya suami bg rm200 sma rata dgn MIL sy,,tu pun mama sy x bersyukur,mama sy xpernah ingat kebaikan yg suami sy buat,,ksian suami🥺🥺sy pernah marah juga mama sy,,pertama kli dlm seumur hidup sy marah ye,,sbb kesabaran sy ditahap maksimum dah,sy kata mak ini urusan sy dgn suami,mama sepatut nya xpayah msuk campur ,mama xda hak nk bawa sy blik kg tnpa izin suami sy,,sy selama kahwen sy bahagia,.biasa la suami isteri bergaduh,,tp mama pagi memburuk kan keadaan,,lepas ni kalau org gaduh mama diam2 jelah,trus mama diam..xlama tu sy dn suami da ok,sy dtg bilik mama pujuk peluk cium dia,,cakap sy mnta maaf sbb marah td.trus mama pun mnta maaf.sejak dr tu sy xpernah gaduh depan2🤣🤣takut nnt jd gaduh satu family.

situasi kita sme sis..trjadi tahun 2018 sehingga 2020 selama 2 tahun tu mak mertua sy sibuk wasap suami kerap sgt ke sy blik kg ayah sy..lepastu dia kata jgn bg sy blik sne je..kdg sy pn pening sy kawin dgn dia ke atau anak dia semua kehendak dia nk sy ikut kemahuan dia seolah mcm dia suami sy..alhamdulillah lepas daritu smmg benci btul dgn dia mgkin dia sedar yg sy mula x berbual mcm dlu dgn mertua dan skrg dia dh xmasuk cmpur lg hal urusan keluarga kecil sy sbb suami dh x selalu nk wasap2 mak dia mcm dlu..mertua sy ni memilih nk manantu yg lawa2 siap nk sme kan sy mcm menntu2 makcik pakcik belah suami..smpi suami sy dh fhm situasi ni nasib la suami menyebelahi sy suami kata jd jelah diri sndiri buat apa nk cntik2 bagai..smpai ke skrg anak sy nk masuk 3 org pn sy buat biasa2 je dgn mertua sy mls nk layan mertua mcm dlu dia ckp skli je sy jawap..

Tinggal sekali dengan in laws ke? Sy sebelum kawen lagi dah bincang heart to heart dgn husband, dua2 setuju taknak sebumbung dgn parents or adik beradik. Takut jadi campur tangan atau salah faham. Alhamdulillah, kitorg bermula hidup susah jgk la lepas kawen nak bagi stabil sket, tapi lega la sbb ada privacy. Susah senang kita je tau.

Campur urusan rumah tgga bunyi mcm serious, as far as nasihat still ok lg. Tpi the decision still kt tgn u and your husband. 2nd tu, memang tak boleh. Mertua xde hak tuk halang kita balik rumah parents. Satu rltionship xde hak tuk menidakkan/putuskan rlationship lain. Sama ada mertua vs parents...suami vs parents...even ibu vs isteri.

Suami saya anak tunggal. Memang kalau cakap nak balik rumah mak ayah saya, mertua saya mcm panas bontot. Tapi anak dia mmg jenis ikut kepala sendiri. So saya bebas nak pergi nak pergi mana2 nak buat apa2. Suami pun pesan tak yah kesah apa parents dia cakap. Apa2 pn bergantung kat husband kita.

Same laa dgn situasi saye,bile saye kene homesick sbb lame tak balik umah parents mil kate saye kene berkorban. Ats sbb dh kawin,so takleh jumpe parents slalu. Haa dahtu,kalini saye buat hal sendiri je.stkt borak2 kosong tu boleh laa,lebih2 saye terus masuk bilik😅 kadang Tu rase lagi baik busykan diri dgn keje

5y ago

Same mcm sy..sy homesick nk blik kg mil xkasi sbb perjalanan jaoh cian kt ank bru lahir..emosi sy terganggu sgt2 kdg kite mrah kt ank 😔

Dari dulu aku pelik dengar orang suami isteri bergaduh masam muka sbb x balik kampung umah mak bapak masing2...bg aku setiap tahun klu takde PKP boleh je balik kampung dua2 belah...korang ada cuti tahun byk tu amik le...raya sebulan kn...✌️✌️✌️✌️

Smaaaaa la ngan mil aku..stress jg dpt mil cm ni.aku skg mula mnyimpn kebencian ngan fmly mil.sy tk boleh blk rmh mk bapa sy wlpn sehari sbb sy dh kawin ngan anknya.tp ank2 perempuannya smua tnggal dgn mil.bodohnya mil aku.stress dpt mil jahat

4y ago

Keadaan kita sma jaa sis...asal nak balik tmpt parents sndri msti kna bising2,kna ckp itu ini...dlm prjlanan balik ruma parents pun hati x tenang sgt sbb hal yg mil ckp2 terngiang2 dlm fikiran..kdg smpi nangis..lg 1 kmpg parents sy jauuu..dlm 7 or 8 jam bru smpi..😥

boleh jer kalau masuk campur utk nasihat sahaja..dan mertua tak da hak untuk halang kita balik rumah mak ayah kita..awak buat tak peduli jer kalau mertua awak halang..selagi suami awak xhalang..xda masalah nk balik rumah mak ayah kita..

Mintak izin dgn suami sahaja. Slow talk dgn suami cara2 pikat hati mertua. Inshaallah jika mertua senang hati, kita pun akan senang hati. Sy tinggal dekat sgt2 dgn mertua, kena pandai ambik hati mertua amat penting. Banyakkan sabar k 😚😚

4y ago

Maaf sist skrnya sist trkesan..bukan apa sist..cuma..btul la ckp sist tu..kena slow talk dgn suami cara2 pkat hti mrtua..smua sist ckp btul..tpi xsmua akan dpt mil yg baik yg mmpu trima baik bruk kita sbab ada sstngah ni akan dpt mil yg btul2 dah xdpt on off da..asyikk off je...klau bleh dy nak brkuasa atas smuanya trmsuk privcy sist sndiri...kdang tu kalau trpksa brkorban dlm keadaan mil yg xleh brtolak ansur..bleh mnybbkan stress..lagi2 seorang mommy yg sdang preggy atw dah ada anak..tkut anak yg kena tmpias..kcian jga kat diri sndiri dan fmily sndiri yg nak sngt kita balik..kalau suami ok..dia izinkan..sy mmang akan lnggr trus arhan mil..tpi kalau suami jdi anak mak sngt smpai sist xleh hdapi sda..mmang mil ni keutamaan suami tpi suami xbleh pndang sebelah mata shja utk kbhgiaan dan hak istri..sbab istri jga amanah dri Allah utk suami jga baik2..