minta pendapat .

saya nak minta pandangan kalian tentang adik beradik ipar yang suka masuk campur urusan rumah tangga adiknya, padahal dia sendiri pun tak kawen lagi..satu lagi kalau saya planning ngan suami nak g mana² mesti dia nak follow sekali.. awai² kawen dulu pun waktu nk g honeymoon pun dia nak follow. Puas saya pujuk suami supaya xbawa dia. Makin lama makin rimas ngan org mcm ni.. kadang saya malas nak balik rumah mak mertua sebab ni lah..tengah sembang ngan suami pun dia nak masuk campur..

17 Balas

kalau masuk campur macam nasihat tu boleh jer terima..tp kalau smpai wajib nak kena ikut telunjuk mrka..kita sendiri mmg kena bersuara lh..tak perlu tunggu suami bersuara..tak perlu nk sindir2 apa semua..cakap dan sembang jer mcm biasa..tunjuk apa yg kita suka..apa yg kita tak suka..jd nanti mereka tahu sendiri apa yg ptt mereka fikirkan sblm nk ckp apa2..kena tahu juga lah kalau suami dan adik beradik rapat ker tidak..kalau rapat mmg gaya nya mcm tu lah..nanti kalau dorg kawin pun kemungkinan suami pun jd mcm mereka jgk mcm skng ni..itu kalau mereka mmg adik beradik yg jenis rapat..mmg yg jenis rapat akan ambil tahu semua hal adik beradik dia..dorg ni biasanya cakap sembang biasa jer tak ada niat apa..cuma mmg jenis suka menyampuk..tp normal ja..sbb suami dgn ipar2 sy pun jenis rapat jgk..mula2 mmg lh xngam..mmg ada smpai bertelagah dgn ipar..ada jer terasa hati tp bila dh tahu mereka mcm mana..ok jer lh..asalkan mereka xda niat yg jahat jer..tp sy ni jenis bersuara pendapat sy jgk..jd sama2 dh tahu apa dlm hati masing2..sama2 jga batas dah..sekarang xda mslh komunikasi mcm tu lagi..mungkin nnti awk blh cuba cara sy ni😊

saya pon no mengadu bende yg sama.. bila saya n suami nk berjalan adik dia sibuk je nak ikut.. dia ada sorg je adik perempuan.. tp kat sini masalahnya adik dia tu dah kawen da jd isteri n mak org.. tp menyibuk hal rumahtangga abg dia.. dia selalu dtg rumah mak dia tk bawak laki dia.. lps tu suruh laki kita dtg rumah mak supaya boleh berjalan dgn laki kita.. tk sakit hati n jiwa ke kita ni.. dah ajak berjalan laki kita mesti ajak kita sekali.. nnt kat tempat jalan2 tu adik dia duk kejar2 laki kita nk jalan sebelah laki kita.. mcm dia plk isteri.. pastu tarik perhatian laki kita sampai kkdng laki kita pon lupa kita ada.. saya apa lg jerit je "abang" kuat2.. baru laki kita eprasan isteri dia ada situ ikut sekali.. laki kita jenis baik je tk kesah.. yg menyirap kita la.. dia tk bawak laki dia.. pastu laki kita dia buat mcm laki dia.. sakit hati ni!! da lebih kurg 4tahun kawen da saya.. adik dia tu tak bole saya lebih.. padahal dia da ada laki!! makan semua nak suami saya belanja!!! saya geram sngt tak tau nk luah kat siapa

aduh menyampahnya baca..saya dulu macam ni..saya bg muka last2 dpt tau belakang dorg kutuk2 saya..saya berdiam tp kene pijak2.dorang macam xpuas hati abg dorg lebihkan saya..ada sekali tu sy luah dekat suami nangis2 bgtau psl dorg kutuk saya dekat belakang dan baru suami faham kenapa sy jauhkan diri dari dorang..lepas suami dh tau dia start jauhkan diri dari adik2 dia..sebab dia pun kena..bila dorang susah panggil suami utk tolong dorang .bila dh tolong , dorang ngata pulak abg dorang..so skang kami sama2 jauh diri n banyak berdiam..bila kumpul2 sembang macam biasa tp x semesra dulu. kalau dorang open cite hal dorang suami akan ubah topik sebab ada kes dorang kata sy jd penyampai kat org luar hal tepi kain dorang.sebelum awak kena mcm saya awal2 dh bg muka sampai takde privacy nak buat apa pun dorang sibok , last2 kene pijak kene kutuk2 belakang baik awak bgtau suami awak supaya dia boleh bertegas dgn adik beradik dia.bgtau perlu privacy n ada masa2 baru dorang boleh join bercuti ke apa..

Haih. Saya ni mak mertua suka masuk campur sampaikan nak pakai baju pergi kenduri pun dia yg nak tentukan. Tataulah nak sabar macam mana dah. Baru 2 tahun kawen. Tahun pertama kawen Masya Allah segala benda dia nak control sampaikan susun atur rumah pun jadi masalah. Pastu mulut laser suka bandingkan cucu cucu dia dengan orang lain. Btw saya ada dua org anak (sorang 2 tahun, sorang 2 bulan). Terasa sangat bila dia compare anak kite tu ini dgn anak org lain. Sedangkan tu cucu dia. Belum cerita bab datang rumah 2-3 minggu sekali. Tataulah nape suka sgt dtg sini. Saya cuba utk husnudzon tapi tulah sebab byk sgt benda dah jadi depan mata. Memang sejenis queen control. Saya ni mengalah tak balik kampung jenguk mak kandung sebab dorang je yg slalu dtg rumah saya. Allah jelah yg tahu apa saya rasa. Kdg tu menangis jelah. Tu yg boleh buatkan lega.

1y ago

sama.. mak mertua jenis cerewet. apa yg nak dimakan, buat kerja & segala gala pun dia nak kontrol. rasa mcm semua org dlm rumah tu bodoh sebab mcm dia je yg tau sgla perkara. bikin stres😏 tak betah nak duduk ngan mak mertua. nak TTC pun rasa tak bebas. xpe la. tunggu kami pindah keluar baru fokus TTC. kalau bab kerja ni, dia x bagi rehat even tengah heavy period pun. dia kata malas. kadang hairan juga. kadang berfikir dia ni perempuan atau bukan sebab langsung tak faham org perempuan. time sy berpantang sebab miscarriage pun tunjuk muka masam. mungkin sebab dia juga la ni smpi skrg belum dpt baby. kerja teruk yg memenatkan kalau sama² dia😭

Mcm sy bukan family mertua je. Makcik pakcik belah husb pun join skali. Last2 sy kena tinggal 😂 prgi kenduri kahwin camtuh. Plan nak g jalan2 pun mcm tu. Prgi lah buat lawatan smbil bljr sana. Sy balik rumah mak sendiri. Tgh honeymoon 8pagi call tnye tgh buat ape, dh mkn ke belum, sy tgh buat ape. Klau kluar pkul 11malam call dh smpai rumah ke belum. Knape balik lewat. Prgi mana je. Mak ayah sy lepas sy kahwin lgsg tkde tnye sy nak ke mana. Balik pkul bape tgh ape. Sy yg cerita nak kemana. Kdang2 ckp dekat mak sendiri sy nak g kl dgn husb nk jalan2. Lusa sy kat rumah mak sendiri 😂 sbb takboleh ikut husb g kl. Family mertua makcik pakcik smua ikut tak muat kreta nanti hahahhaha

adui same nasib lh kita sis.. kadang mnyampah thp xbleyh nk bgitau mcm mna.. sy pernah planing ngan suami nk g bandar , then suami snggah umah mertua.. tiber plak sorang nj ikot nk cari brg ap smua . lpas sorang sorang, last² xmuat kreta , sy yg kene tinggal... YA ALLAH, xtau mcm nk gmbarkan perasaan masa tu😢 but sorry for now.. keadaan yg paksa sy utk jdi tegas, nk ckp sy garang ke control suami ke lantak lh , klau tak makin dipijak kpala kita.. suami plak auto xckp ap² bila situasi mcm tu .. mmg sy lh ckp. nk terasa ke ap , ad ak kisah , prasaan ak pon dyorg xpernah nk amik tahu pulak.. huhu sory , terrr emo

2y ago

Ngam sgt tu sis, kena bertegas kalau tak senangnye diorang ingat boleh pijak kepale. Sye pun teremo baca cerita sis 🤣

kalau bab macam ni sepatutnya suami awak tu yang kena tahu dan faham apa yang perlu dia buat , saya pun gara2 adik beradik suami yang suka masuk campur kami suami isteri hampir2 bercerai .. awak cakap je dengan suami awak tu yang awak nak masa berduaan dengan awak je kalau suami rasa nak luang masa dengan family dia awak pun bagi peluang yang sama gituu .. cakap kat suami kalau masa dengan awak nak luang berdua je then kalau dia ada apa2 planning yang lain dengan family dia boleh je spend time dengan family dia ..

klau bab urusan rumah tangge..ikut islam xde hak sesiapa nk masuk campur..adik bradik ke..waima ibu bapa skali pn ye ..kalau ade prob y xde pnyelesaian baru blh rujuk..mmg lps kawin kne trime sume org dlm umh tu..rasanye ipar tu dah dewasa kot..die blh pk kesan n akibat..bukan bdk skolah rendah y sume benda nk ikut..mmg ade tempat blh ikut ade tmpat rase x perlu..sbb x sume org same ade y perlu privacy ade y x kisah.klau bab sembang2 biase tu nk join xpelh nk mencelah..tp tu pn kena jg jgk

dh kawen dgn suami, mcm mane awk terima suami awk, mcm tu juga awk kena terima family dia ..tgk juga suka masuk cmpur dlm umah tangga tu mcm mne, klo setakat nk bersembang x kn itu jd isu ..klo nk ikut pergi honeymoon tu x patut la , tu common sense ..yg lain2 tuu klo plan nk berjln bole ddk bincang, keluar bajet sama2 ke , yg ni suami la kne bincang dgn adik beradik dia ..

Actually adik beradik tak kesah belah hus or wife x bole masuk campur lg2 hal rumah tangga. Bincang elok2 la dgn hus.. Xpun carikan la hus utk yg tak kawen tuuu, sibukk nau la nk ambil tahu semua hal rumah tangga org lain..lain la kes penderaan emosi mental tu mmg kena org tengah masuk campur