Tips kek kenyang utk ibu hamil

Assalamualaikum, bole tahu tip sahur yg sesuai utk ibu hamil kekal kenyang dan bagus utk bayi? Sbb bila sahur nasi mesti cepat sgt terasa lapar 😅#pregnat7m

16 Balas

sis ada minum air manis ke? cdgn sy makan menu yg complex carbohydrates n high protein. bila complex carbohydrates perut lmbt skit nk digest. nnt sis google ya.. sy tgh preggy craving sgt mknn manis tp sy makan masa berbuka je. kalau lapar balik dlm pkl 10 sy makan lg apa2. sahur mmg sy elak terus anything manis2 atau bergula

1y ago

waktu sahur saya mmg tak minum manis. mkn nasi dgn lauk dan air kosong byk jgk tpi asal nk tghari perut rasa lapar sgt. mcm taknk mkn nasi, tpi risau baby dlm perut lapar pula

Saya makan nasi lauk semua, sayur kena banyak sbb serat blh bg kenyang lama . Minum air kosong secukupnya. Saya tambah 5 sudu rolled oat+ kurma rendam semalaman. Bangun sahur saya letak susu (saya guna susu kambing sbb saya alah susu Lembu). Ni bg lama kenyang.

dh 3rd trimester hati2 ye. kalau lapar MKN je. BYK dh kes psl ibu mengandung puasa anak dlm kandungan meninggal. Sy pregnant MMG suami tak kasi puasa. tak nak anak dlm kandungan terjejas perkembangan atau yg lebih parah meninggal

sy makan bubur nasi, 3 biji kurma rendam dlm susu & tmbh lg makan 2 biji kurma. Lpstu mnum air masak 2 gelas. Alhamdulillah la boleh tahan smpai ptg. Nk ok lg msa sahur mnumlh mnyak zaitun @ omega 3

sama la saya.. klau sahur nasi, rasa cepat lapar dan pkul 11 camtu dah rasa tekak kering. time sahur roti+tuna tak lapar sangat pulak😅wlaupun sy mmg hari2 minum susu kurma homemade

saya makan nasi sikit jer .. makan sup sayur and susu dutch lady perisa pisang@kurma .. mkn roti sikit , last skli amik air suam secukupnya

waslm..sye preg 13wks..ape yg saye amlkn bln pose..brbuke dan sahur..sye lbh kan protein.protein yg menybb kn kenyang lbh lame,bkn carb.

sy sahur roti ngn air milo j..air milo kurg manis..blh thn lapar..dahaga j lh..kena bnyk mnum air masak lps brbuka ngn sahur

Saye pun kalau sahur mkn nasi mmg cepat lapar, tapi bila sahur dengan oat+kurma sye x rasa lapar pun

1y ago

Sama.. Tambahan oat dan kurma

kurma 3biji atau lebih..susu , oat..nasi mesti kena makan.. alhamdulillah saya fully bf baby saya puasa..