Ibu nak meluah sikit.

Assalamualaikum. Blh tk nk luah sikit? Xda tmpt nk luah, tkut pendam2 nt stress pulak. sy kan cukup sabar tau dgn prgai mil. Hrtu sy emergency czer, bgun2 dri bius tu, dia slahkan sy tau sbb xdpt nk bsalin normal. Pstu esoknya, dia sentuh breast sy ckp kosong xda susu. Err tk selesa org pgg2 ni. 😭. Then, lepas dh balik rumah, dia main terjah je msuk bilik, nurse dtg rumah nk cek luka, dia sibuk jgk nk masuk. Pstu duk complain ngilu ngilu, sy tk suruh dia tgok pun. Pstu dia nmpk sy potong kuku, dia mrh kata x blh potong kuku time bpantang, tkkanlh sy nk simpan kuku sampai habis pntang. Nasiblah dia seminggu je kt rmh, sampai satu tahap sy mrh sgt dgn suami sbb tak nk tegur mak dia. Emosi sy x stabil, bila teringat, sy mrh suami. Geram sgt. Pastu kitorg ada p rmh mil, dia nmpk baby sy mcm kuat sgt menyusu, pastu dia bgtau sy, kalau baby dh masuk 3bln nt campurkan nestum sikit kt botol susu baby, eiii mmg taklah sy nk ikut, baby sy bukan eksperimen. Ni fil ckp nk sewa rmh sama2 nt, sy dh ckp dgn suami xnak, sbb nt mil tu buat mcm2 pula ngn baby sy. Smoga ada rezeki kitorg pindah rumah & tinggal bertiga juga dgn baby. Aamiin. 🤲🏻

18 Balas

Sama juga cm saya .. tp saya msok knan kuar kiri .. mak mertua kdg2 tk hak sepenuhnyaa nk kontrol cara kita jgaa anak .. cm sayaa time sarat saya tumpt duduk mak mertuaa .. kataanyaa tk ad anak pmpuan nk kmas uma hari raya time tu saya daa betul2 sarat tk larat sakit blkng .. sayaa kemas mlmnyaa saya mula contrction on off g hospital 1 cm katanyaa ank pmpuan makin masa 4 5 hari saya yakan saja.. hari raya pertma saya da mulaa tk sedap hati .. perut kerap ngeras walaupun cukup gerakkan darah coklat sikit kt spender ..raya mlm ketigaa saya betul2 rasa sakt tp mk mertua wt tk thu katanyaa lom .. siap pggl bekal bidan kerja kt pac kataanya belum .. pdhl saya meronta2 perut ngeras non stop sbb darah yg kuar bkn air ketuban pecah .. dari jam 11 tngh mlm smpai jam 12 saya masih rasa kesakitan darah mkn bnyak kuar ..makmertua spt g berak pdhl sayaa tk thn nk beranak skli smpai hospital bersalin check bukaan 7cm terus msok lb ngn laki saya tk ad kt sisi kerja jauh .. hbis kuar wad mk mertua ckp saya kt jiran ngn nurse sayaa tk bnyk susu .. susu ibu tk knyang .. saya pntang hancur makan nsi lmk .. anak ngis2 .. mk mertua saya ckp nk susu nk susu tu pdhl dia bru nyusu .. mk mertua saya ckp ehh kecik nya ank 2.6 kilo masa lahir .. harituu siap suruh bg air masak .. pdhl anak saya bru 3 bulan nk msok 4 bulan .. anak sayaa ngntok kataa mk susu .. tp bile anak sayaa 3 bulan 6.4kilo derdiam diaa tk berani nk ckp saya susu sikit .. ni kataanyaaa nk suruh anak dia duduk ngn diaa .. bndaa yg dia hutang2 dia minta saya duit seolah saya ni bank .. saya bgthu suami nk rumah sewa sndri tk nk duduk dlm uma ni .. kdg2 bile kita luah kn kt suami pasal susu bdn , hutang maknyaa manantu yg kena byr .. auto anaknya menegur baik2 ngn mak nyaa .. so saya maafkn je laa mak mertua sayaa cm tu mmg cara diaa cm tu .. tp mmg saya tk kasii dia mntk duit .. saya ad anak knpa mntk saya .. ad suami minta suami .. ni anak tkot nk ckp .. mntk menantu .. kdg3 bile ingt balik rasa geram .. rasa nk marah .. tp saya sabar .. saya marah un bile anak saya diacukan kt kucing .. tkot asma je