Just nk share

semalam sy ada gathering dgn family belah suami,baby sy pun baru 1 bulan lebih,sy perasan adik ipar sy yu berkenan sgt dgn baby sy,mmg dia suka main,dukung dn sbg nya..sy pun tak ksh sy anggap normal je mcm tu,tp smpai lah stu tahap dimana anak sy ni fully bf dan mmg mengempeng je dgn sy,nk jdikan crita smlm adik ipar sy gatal2 amik baby sy pstu sumbat breast dia pd bby sy konon2 dia rndu nk bf anak dia mcm dlu,sy tk ckap byk mmg sy rampas trus anak sy..mmg la xde susu dan dia pun sje je anggap gurau dia buat tu pun dpn fmily dia smua ,smua org boleh ktawa mcm happy mcm lawak sgt pkara mcm tu,mslh nya main sumbat je nipple dia kt bby sy tnpa bsihkn atau ape2 sy lgsung tk brhak bsuara sb mil sy mmg xsuka sy ,sy bkn mnantu pilihan,,sy pn sblum nk bf baby mmg sy bsihkn dlu nipple sy ,itu xde susu,bayangkn kalau ipar sy ada susu,tak psl2 jd ibu susuan,dan dia snang2 je pksa sy ajar anak sy mnum guna btol supaya snang dia nk pinjam baby sy bwk blik rmh dia bbrpa hari ...dia ingat sy nk biarkn ke pkara ni..sy kdg tk fhm dgn sstgah family mil knp ya mereka lgsung xde common sense,sy byk baca dlm group di Fb,smua msalah sama bkaitan dgn mil ...kdg sy kesian pd sstgah mnantu prmpuan hdup serba slh smtiasa..tp sy lain ,sy bkn jenis sikit2 mngadu pd suami sb sy thu suami kdg serba slh nk dtegur emak,nk dinasihat adik bradik..jd baik sy direct tegur je klau dimata sy rse xbtl...siapa sni pnah alami yg sama,belah mil suka2 nk bf baby ?

33 Balas

utk situasi sis, bagi sy la sis dah kena start take precaution. sbb nampak mcm side belah sana suka ikut kepala sendiri. sy ingatkan sil sis tu melawak ambil bby sis letak dekat breast berlapik kira luar baju. tpi klo sy, joke macamni pon sy xsuka. bila sis kate xcuci nipple la apa. baru baca semula. mmg mengarut la klo gitu. klo sil tu ada susu lagi maunya tak mintak izin sis main susukan jep. 🤦‍♀️ in future, klo sis rasa nk ajar susu botol dkt bby pon xpyh la cerita sesape. again husband sis pon backup la sis sikit. hmm kita baca pon frust. takpela sis biarla kita jadi mak yg kedekut ank sikit. lagipon ank sis hak sis. p/s: syarat nak jadi ibu susuan mazhab shafie sekurang-kurangnya 5x kenyang pada masa yg berlainan sis. boleh rujuk article ni ya 👇 https://muftiwp.gov.my/artikel/bayan-linnas/1138-bayan-linnas-siri-70-isu-berkenaan-ibu-susuan-pelbagai-hukum-kad-atau-sijil-susuan

12mo ago

Koyak dia tu.. sis keluar rumh dengn hati yg koyak😅😅

huhu mmg sedih sis bila kluarga belah suami slalu bermasaalah . tk thu la kita yg bermasaalah atau mmg kluarga suami ni kurang sifat common sens , kadang sy pun makan tk cukup anak beranak tpi mak mertua slalu minta minta duit sedangkan awal bulan pun suami sy bagi 150 .. tapi tgh bulan dia mintk lagi . bila kadang2 ada masa tk dpt bagi sbb tk ckup , dia kata kita ni pulk yg control duit suami and control suami . tapi tk pernah tanya pun kami anak beranak cukup mkn ke tak . kadang nk mkn apa yg sy teringin masa tgh mmgandung ni pun sy tahan sbb nk faham suami sy tpi mak mertua sy ni mintk je duit kt suami sy . smpai skrg sy masih bengang dgn situasi ni . suami sy ni pulak tk pernah bela sy atau backup sy dkt dpn kluarga dia . walaupun kdg mk dia ada ckp itu ini psl sy tpi dia tk pernah backup sy sebagai suami jaga la air muka sy jugk . hmm sedih la jdi perempuan

kisah sis sama nasib saya . anak saya dan adik ipar beza setahun masa baby saya lahir ada Ke mil saya cakap full FB baru hari kedua lahir cakap rosak dan BF adik ipar terbaik Jaundice baby tiada . sampai saya bergaduh Ngan Husban suruh cerai tapi dia tak nak cerai . dia sokong adik ipar bgi BF Kat baby saya mil pun sokong anak perempuan dia dan campur formula . sampai umur baby setahun adik ipar BF . suami larang saya BF . sampai hari ini saya tak boleh maaf kan sebab saya bukan menantu pilihan . salah tak saya dtempat itu ?? terima kasih . SMG ibu full BF Kat luar sana ada sokongan suami.

1y ago

Saya rasa kan MIL awak dan belah suami awak tu kampung sangat. Takdanya orang yang terbaik boleh BF anak orang lain elak jaundice. Jaundice ni akan kurang lepas ibu tu sendiri BF anak dia fully lepas tu dah berak kencing akan kurang la jaundice tu. Awak jangan halalkan apa yang diorang buat kat awak. Sesuka hati nak tetek kan anak orang. Tak malu ke bagi tetek kat anak orang even kita sendiri nak tetek kan anak untuk first time pun segan segan inikan anak orang. Murah sangat tetek tu. Menyampah.

hmm ntahla mcmtu pun dorang rase lawak😑alasan rndu nk bf.klo rndu sgt g la buat bby ngn somi pstu ha bf la puas2.xpun bf je somi tu😌😅dorang tu da over sis.over sgt pndg rendah kt u.suke2 buat bende bodoh mcmtu.xmalu ke pe..please u skrg kne tegas dah.dont let them take u for granted.ur baby ur choice,ur rules.maafla ek ckp sis,ni set2 ipar yg gempak je lbih.xsuke orang knon,mcm hebat,tp Hak org sbuk nak.u kne tegas ok,jgn Kasi dorang buat sesuka ati kt u n baby u.klau dorang wat mende bodoh lg,u xpyh dah bwk bby u jmpa dorang ok💕

1y ago

btl sis,tu la yg sy buat,sy tegas dgn dorg..sb taknk mlmpau kmudian hari..sblm pape baik sy rmpas ank dlu..klau da brni nk bf ,bnda lain apetah lg kn..yg tk fhm bg dia bnda mcm ni stu jenaka...heran sungguh

kadang bila kita sbg mak tegur nanti mulalah kena condemned over, sikit² tak boleh itu ini. Tapi bila dah jadi mak ni, kena keringkan hati sikit pertahankan hak kita. Bila takda anak, org mengata, bila mengandung pun mengata, bila dah beranak pun mengata. Pandangan & mulut org memang kita tak boleh nak elak tapi selagi kita rasa hak kita tu masih ada & terbaik utk anak kita, kena pertahankan. Bila dah melibatkan anak yg kita sendiri kandungkan, tiada apa yg boleh dibawa bergurau kalau mcm dah mencabuli hak ibu kandung sendiri.

1y ago

btul tu sis,lgsung xhormat sy ..klau syg sklipun tkkn la smpai mcm tu skli..xfkir ke prasaan org mcm mana..kdg kita hilang hak nk bsuara ttg anak sndri...tp sy pduli ape..klau bab mcm ni mmg sy ambik serius..sb byk blaku kt luar sana..sy da tgok pnglamn ibu2 lain,mmg tak la sy nk bg bnda cmni btrusan...

klu kne kat aku mmg angin satu badan.kau sape nk bg2 tek kat anak org.xkesah la mil xsuke ke ape.aku punya anak.aku punya hak la.xsuke kau nye pasal.bnde ni pn sbnarnya ramai yg hadap bkn dgn mil je kadang keluarga sendiri pn sama.npk anak kecik lg mau nyale rokok.bila diambilnya anak Kate kedekut la.ank aku sakit kau ade tolong.mcm tt ni kau kena keras sikit.suke ke x lantak dia lah..anak kau klu sakit dia belah2 somi tu ade tolong.xde kn..jd CM aku je.xsuke ade aku kesah😁😁

1y ago

haa kn sis,btul tu..sb bila ank sakit kita yg susah nk kena hadap ,yg lain lari ..npk mmg mudah je..

ee kalau saya nampak sesiapa dikalangan family MIL atau sedara sendiri ke apa , mmg saya marah... sesuka nak bagi tek tu dkt anak org kenapa ? buang tebiat atau meroyan ? huhu tak rasa malu ke buat mcm tu walau sekadar rasa gurauan ? 🤔 saya kisah apa kalau bukan Menantu pilihan , lebih baik jadi menantu hantu demi menjaga bayi kita sendiri.. berank bawa perut tu org pempuan , jatuh sakit kita juga hadap..

1y ago

lily : yes benar kata sis .. mmg ada cara nak tegur org tua dan adabnya kena jaga supaya tak jatuh dosa. istilah Menantu hantu pun bukan merujuk sangat yg kita nie tiada adab.. tapi semua pihak kena ada rasa "faham dan wajar" . Saya pun kalau tak berapa suka dgn sesuatu pihak , saya beritahu pada suami , sekadar luah bukan mengeruhkan . alhamdulilah Mil saya masih dlm kalangan yg "wajar" .. suami pun lebih alert dengan perasaan isteri selepas ada anak . 😘

Kalau saya sis. Melebih2 sangat, memang saya tak ada dah nak balik kalau ada gathering family in law. Walaupun rumah mertua sekangkang kera dari rumah sendiri. Balik jumpa mertua bila adik beradik suami tak balik kg. Alhamdulillah hati lagi tenang. Peduli lah apa orang nak kata yang penting hidup kita, suami dan anak2 hanya kita yg tahu bagaimana keadaannya.

1y ago

btl sis,sy stuju..kdg mlmpau sgt pun tak blh..mkin lyn mkin mnjdi2..sy dlu pun xde nk buat kt anak org mcm tu walaupun ada susu ...

Ujian buat sis. Alhamdulillah my FIL x berani nak conquer anak sy. X brani suka2 sentuh, sbb fhm baby mudah dijangkiti. Nak buat apa2 pun minta izin. Kdg sy plak yg rasa lain. So nasihat sy, anak u, U berhak nak tentukan nak marah nak tegur org yg lebih batas. Nnt sakit u juga yg sengsara sorang2.

sis! hati2 shj dengan keluarga ia. anak baru 1 bulan dan immune dia tak kuat. kalau boleh jangan bawah keluar atau join gathering. kan sekarang penyakit covid variant baru mula tersebar. kalau anak sakit ibu yg susah. jaga diri dan anak ia 🙂