Puasa Ketika Hamil

Assalamualaikum... Ade tak ibu2 kat sini pernah puasa mase Pregnant 7 bulan...? Akan memberi kesan utk baby ke..?

15 Balas

Kawan sy miscarriage sebab pulun nak puasa penuh. Disebabkan itu dari bunting pelamin, bertahun2 susah nak lekat. Better precaution kalau rasa kandungan lemah atau ada apa2 penyakit semasa mengandung cth HB low, anaemia dan sbgnya. Tak dosa pun ibu ngandung tak puase sis. Mmg Allah tak wajibkan puasa utk ibu mengandung dan menyusu kalau risau memudaratkan diri dan anak. Sekian.

Ikut kemampuan kita..sy hr 2 puasa tp bdn lembik sgt..nk baring je..lps 2 pegi check up kt klinik dktr bsg sbb kencing kotor dan nmpk pucat..nsb baik x kena pegi hosp utk masuk air..cuma dktr ckp klu xlarat,xpyh puasa..ataupn bt selang seli..

Waalaikumussalam, depend on ketahanan badan sis. Kalau rasa tak tahan, atau takut baby tak tahan, buka puasa je. Macam saya tahun lepas masa pregnant 5 months, saya dapat puasa full Ramadan. Alhamdulillah

Penah...xda kesan apa2 pun..tapi kalau sis rasa xlarat sis puasa aje stakat mana sis mmpu...kalau baby dah start gerak.kalau rasa kurang gerakan baby sis perlu bebuka makan..sbb takut jantung baby lemah.

Sye skrg dh nk masuk 6 bulan.. Bulan depan dh nak puasa.. Terfikir² juga macam mana ye nak puasa.. Boleh ke puasa.. Risau juga lagi² baby.. Tapi xpelah.. Kita try dulu utk puasa penuh tgk camne.. 💪

Sy puasa ganti yg thn lps pnya. ambk isn dan kames Ja.. Alhamdulillah ok. Msa sahur ambk mknan berat.. check pergerakan baby ok xdak msalah. Ikut badan kta jgk Sis klu xlrat tu buka ja.. 😊 #7bln

Pernah...time sahur tu mkn dan minum tu bg byk dan mencukupi utk bdn n baby dlm perut.. In sya Allah, Allah akan jaga kita n x perlu risau. Puasa selagi mampu, kalau rs x mampu boleh ja bk puasa..

Alhamdulillah.. Akk ok jek.. Puasa penuh.. 4anak jumpa bulan puasa.. Pahala puasa orang mengandung ni banyak yunk.. Anak kelima ni nasib badan berpantang dibulan Ramadhan lah jawabnya.. 😏😏

4y ago

Akk ok. Org lain belum tentu. Seeloknya jgn la membahyakan kandungan semasa mengandung. Pahala tak puasa jaga kandungan amanah allah dgn sebaiknya pun banyak kak.

Alhamdulillah.. anak 1st, sy larat puasa.. da 9 bulan time tu.. bersalin anak 1st lagi 4 hari nak raya.. cuba dulu puasa.. kalau ok, Alhamdulillah.. Tapi kalau tak larat, jangan paksa..

Kalau nk puasa, make sure bersahur benda berat ckit sis.. Sbb hjg2 waktu tu mmg energy kita dh kurg, letih + lapar.. Tp jgn paksa diri sgt klau betul2 x mampu