Bahaya scan 3D ke atas

Assalamualaikum, ada x rakan ibu2 kat sini dr? ibu mertua sy larang sy buat 3D dan keatas sbb katanya kwan DR dia kata tak bgus dan effect baby. Dari pengetahuan sains dan pembacaan dkt google xde masalah pun sy rasa sbb dia sama je scan 2D. Tengok org buat xde masalah apa pun, bukan nya xray. Atau ada reason lain ke yg sy tak tahu? atau sesetgah org hanya terlebih risau?? sbb sy anak 1st ofcourse sy nak buat 3D/4D scan utk kenangan, sbb 6 tahun sy ttc. x tahu lah ada lagi peluang utk pregnant lepas ni.

6 Balas

apa beza dgn 2D ? tuu pon ultrasound jugak. dah nama ultrasound. teknologi yg sama. lain laa kalau ultrasound 3D tuu guna gamma ke xray ke. tunjuk je fact kat suami tak pon bawak je suami pegi jumpa doc masa checkup. slalu saya tgok suami menangkan mak tp masa checkup tak peduli pon ada doc isteri kata, nasihat pe semua. try to make a win2 situation, paham dorang risau tapi terlalu berhati2 pon kadang boleh makan diri.

2y ago

buat diam2 je klu nak nak..tak pyh bgitau suami..bukan mblkgi suami..tpi kita yg teringin,buat la pa ingin nak buat tu...nanti stress mmy😊🤭

Ultrasound selamat je sis untuk pregnancy. Biasalah orang tua-tua banyak pantang larangnya. Itu tak boleh ini tak boleh. Sis pergi je abaikan kalau ada orang cakap benda mengarut-mengarut. Semua tu mitos. Yang penting kita tau benda tu selamat. Dan ikut perkembangan perubatan zaman moden sekarang ya sis. Semoga dipermudahkan urusan 🌹

ultrasound safe for pregnancy. kalau x selamat berapa ramai dh ibu2 yg buaf 3d 4d 5d 6d ni hilang bby? pegi je buat, xyah bgitau mak mertua dgn husband. jgn didgr kn kate org mcm tu.

g je scan je. xpyah layan sgt org tua ni. buat sekli detail scan,boleh tau baby ok tak. .buat senyap2 je

inshaallah selamat .. kalau tak selamat, takkan klinik dan doktor perkenalkan scan nie ..

Saya pon pernah begini. Pergi dan senyap je.