gula dlm drh tinggi

assalamualaikum. ada ke mcm sy sblm minum air gula.gula dlm darah ok. tapi bila dah minum gula tinggi. next week kne puasa lagi tuk cnfrm betul ke tak. blh kongsi tips. klo blh sy nk elakkan dpt result yg lgi teruk. risau saya

2 Balas

Start harini kawal mkn minum. At least utk stabilize balik gula dlm badan. Mcm sy, sy stop terus minum manis. Mlm sebelum minum air gula tu, puasa awal. Kalau patutnya 10 mlm, sy pkl 6 dah last mkn. Pkl 10 tu last minum.

5y ago

Yup. Sy pun mcm tu. Nti kemudian hari susah. Kena bsp. Slalu kena appointment. Sy start tau berisiko dan kena minum air gula, sy trus stop minum manis. Mkn pun x sembarangan. Alhamdulillah result okay. Takde gdm. Lepas dah tau result tu sy consult dgn nurse, nurse ckp minum air manis 1x sehari je utk bg tenaga pada badan.

Knape kne ulang sis? Sy dpt result xnrmal tu dh kne start buat bsp dah. Kalu dpt ulang sy nk ulang sbb nk diet kntrol.. Xjga mkn mmg cpt kne sis