nak tnya!

Hi assalamuaikum..nak tnya ni baby dah 6 bulan lebih..klu ditakdirkan TER-PREGNANT TER OK TER! Mcm mn ya ?cuba bgi pendapat sikit..cuma nak tnya ja..

20 Balas

Pada saya kan bab merancang ni suami kena beri kerjasama. The fact is kite x kan mengandung kalau x terima sperm dr suami. Buat lah mcm mana pon cara spy sperm tu x sampai kt rahim kite. Sama ade nk guna ubat/x.. insyaallah klw suami pun fhm rahim isteri kena rehat, suami akn sgt berhati² bila bersama. Isteri juga kena pandai tahu bile sesuai utk bersama, bile waktu subur/x subur. Insyaallah perancangan Allah adalah lebih baik. Jika Allah nk kurniakan rezeki jugak dlm mase terdekat, doakanlah agar dipermudahkan. 😊

Xpyah kesah psal org nk ckp sis, tp sye dlu pun kne bebel gk ngn dkter.. dia kta mne bole ckp dah rezeki nk wt cmne, klau bole merancang npe nk sgkut lg.. dia bebel sbb ank genap 2 tahun dah bsalin lg.. dia kta kne ank umo 2thun bru bole plan pregnant lg.. rsa cm nk ketuk kpala dkter tuh.. blaja smpai luar ngara, tp konsep rezeki tuh Allah tentukan, Allah sebaik2 perancang.. bab tuh dia failed.. 😂😂🤭

Saya bakal melahirkan baby kedua in sha Allah bulan 10 nanti, anak first kalau waktu tu baru setahun empat bulan. Rezeki anak 😊 Nurse akan bising kejap sebab jarak anak dekat, takut kita xfully heal lagi dari first labour. Tapi in sha Allah kalau jaga diri, jaga kesihatan semuanya akan ok ♥️ Lepas anak kedua ni baru nak rancang 2tahun. At least anak pertama tu ada kawan dekat rumah 😁

1. Rahim xsempat rehat 2. Mental fzikal kena ready 3. Perhatian mgkin xckup pd 1st baby 4. Kalu dh ambik perancang n mrancg btul2 inshaAllah possibility TER mgndung tu low 5. Klau dh trlepas dlm. Dlm msa 72jam makan prostinor 2. Google prostinor cara mkn klau xfham. Klau da lpas 72jam xbolei da

wsalam..Hehehe klu dh rezeki nk bt cmna kn..Sdia tlnga je tdh..Tpi sye mcm tu jga xplan pon.Ade ank sthun sorg..Preggy msa ank 4bln lbh..dah protect pon tpi mlekt..pastu misi xbising mna pon..Ok je..Cma lpas kdua nie jrkkn..Bg depa dua besar..Mjur sulung dh boleh berjln tme adik kuar..

rezeki ni allah yg aturkan. terima dengan redha sis. sy nk dpt ank ke 2 bertahun. ank ke 3 9 thun tgu sis.. sempat 2 kali keguguran.. Bila dh allah bg, sy rasa besad rahmat sgt..x semua org dpt rezki mcm ni.. biarpun ter.. ni semua allah yg aturkan.. on saja ya. ank ni pwmbawa rezki..

5y ago

Betul tuh sis.. sye ank yg last msuk 3thun thun nih.. ingt nnti dia dah 5 thun cmtuh, dah skolah sye bole kuar krje sndri ke pe.. niat nk bantu suami.. tp Allah sebaik2 perancang, bulan 3 rituh sye dah rsa lain mcm.. loya, pening, letih n mabok teruk.. selera mkn pun cm xde.. check upt positive.. now 20w+ sbb sbelum tuh suami asek cerita kwn dia yg tuh bini pregnant, kwn yg nih bini pregnant.. last2 sye ckp kt dia sye xperiod lg, dia senyum2 lak.. huhu tp tgk dia hpy, sye pun ok.. like ada moral support gituh.. sbb risau gk, dia xready ke pe, bajet xckup ke sbb dia bru dpt krje tmpt bru kt sberang tambak.. janji Allah kan klau kita brsyukur Allah tambah.. mgkin mmg Dia nk sye duk umah je jge ank2, msakkan utk ank2, jge mkn pkai suami, kemas umah.. sbb sye mmg enjoy wt tuh smue.. Allah lebih thu.. 💖💖☺️ ank2 yg 7&5tahun pun teruja nk dpt bby.. mak mertua pun seronok siap offer nk jge time pantang.. Allah maha besar.. alhamdulillah.. 🤭🤭

Rezeki tu sis . Sama mcm sy .. 3 sekali . Semua dekat2 . Mental fizikal kena kuat . Suami kalau dah tngok kite jaga anak susah payah . Msti dia bantu juga. Anak demam sakit sis kena kuat .. Jgn risau . Mudah mudahan okay . Anak tu rezeki . Amanah Allah . Jaga la sebaik mungkin ..

Penattt...itu jer nak i bgtau.. Penat dgn handle yg kecik..dlm perut lagi.. Emosi lak kacau.. Suami kena main peranan support .. Jgn time la busy memanjang.. Jadi ..get ready dgn apa yg berlaku.. Supaya u lebih bersedia..

kita hanya merancang..allah yg menentukan berapa org anak kita akan ada. tu smua allah dah tentu kan..Anak tu rezeki..jaga lah amanah allah tu dgn sbaik2nya..insyaallah allah permudahkan urusan sis..

Terpregnant sbb nak ke ? Klu dah usaha merancang tp terrrrr juga tu dah rezeki. At keast ade gak nak jwab dgn misi. Tp klu terrr sbb x merancang sediakan telinga je 😂😁